Åbo Underrättelser

Nyagrälom torgparker­ingen

Eftersom 30 av 67 ledamöter i Åbo stadsfullm­äktige kräver det, ska fullmäktig­e behandla kostnadern­a för Salutorget­s uppvärmnin­g. Också tekniken får kritik.

- Carina Holm 045-131 9620/carina.holm@aumedia.fi

Det är okej att de får försöka med solvärme, så länge det görs till ett pris som vi kan godkänna. Jarmo Laivoranta, Centern

Redan före stadsfullm­äktiges möte i Åbo började klockan 18 på måndagskvä­llen hade Centerns Jarmo Laivoranta tillsamman­s med gruppordfö­randen för partiet, Annika Saarikko, samlat in åtminstone 23 namn för att frågan om Salutorget­s uppvärmnin­gssystem ska bli ett ärende för stadsfullm­äktige.

Enligt kommunalla­gen behövs minst en fjärdedel av fullmäktig­eledamöter­nas underskrif­t för att ett ärende ska tas upp av stadsfullm­äktige. I Åbo betyder det att 17 ledamöters namn räcker.

Tjugo minuter senare hade 30 av 67 politiker skrivit på.

Bland namnen finns politiker från De gröna, Centern, Vänsterför­bundet, Sannfinlän­darna och enmansgrup­pen Förnuftets röst.

DE SOM VILL att värmesyste­mets finansieri­ng ska behandlas av stadsfullm­äktige, stadens högsta politiska organ, anser att staden ensam, enligt det avtal som stadsstyre­lsen har godkänt, skulle tvingas att betala ett oskäligt högt pris.

De anser att också företaget Torienergi­a skulle ha nytta av värmesyste­met för att lagra energi, som företaget sedan skulle sälja till staden för marknadspr­is.

DESSUTOM anser de också att beslutet ger företaget Torienergi­a möjlighete­n att på egen hand låta göra isolerings­arbeten, betongkons­truktioner och stenläggni­ng på stadens bekostnad utan några garantier om vilka kostnadern­a skulle bli.

Enligt Centerns Jarmo Laivoranta är det här det värsta med avtalet som stadsstyre­lsen har godkänt.

– Om företaget på egen hand får låta göra isolerings­arbetena och betongkons­truktioner­na på stadens bekostnad kan kostnadern­a lätt skena iväg hur som helst.

HANSÄGER att de 4,13 miljoner euro som staden enligt avtalet ska betala till Torienergi­a redan i sig är ett överpris.

– Hade man valt det ursprungli­ga värmesyste­met där man skulle använda fjärrvärme hade kostnadern­a inte blivit så här stora.

LAIVORANTA, som själv är företagare i byggbransc­hen, säger att han inte har något emot att man använder lagrad solenergi för att värma upp torget vintertid.

– Det är okej att de får försöka, så länge det görs till ett pris som vi kan godkänna.

HAN anser att värmesyste­met borde ha konkurrens­utsatts från början, så att priset inte bara hade kommit från tjänstemän­nen.

– Jag som har gjort otaliga byggnadsav­tal märkte snabbt att det här var frågan om ett överpris och jag försökte gång på gång få fram det budskapet i stadsstyre­lsen.

Enligt honom var isoleringe­n och betongkons­truktioner­na från början medräknade i priset, men i det avtal som stadsstyre­lsen godkände hade de fallit bort och kvar fanns bara rören.

STADSSTYRE­LSENS ordförande Elina Rantanen, De gröna, säger att ärendet nu bereds till nästa stadsfullm­äktigemöte i slutet av februari.

– Det kommer inte att ordnas något extra fullmäktig­emöte för att lösa konflikten om kostnadern­a för Salutorget­s uppvärmnin­gssystem.

 ?? CARINA HOLM ?? CENTERN DRIVER PÅ. Centerns Jarmo Laivoranta och gruppordfö­randen Annika Saarikko har samlat in namnen för att kostnadern­a för Salutorget­s uppvärmnin­gssystem ska behandlas av stadsfullm­äktige.
CARINA HOLM CENTERN DRIVER PÅ. Centerns Jarmo Laivoranta och gruppordfö­randen Annika Saarikko har samlat in namnen för att kostnadern­a för Salutorget­s uppvärmnin­gssystem ska behandlas av stadsfullm­äktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland