Åbo Underrättelser

Duvorfår skjutas ihamnen

» Övergångsp­erioden efter brexit tar förmodlige­n slut vid årsskiftet och det är bråttom att förhandla fram nya avtal. 2021 slutar EU-reglerna gälla i Storbritan­nien.

- Erik Sandström SPT

Åbo stad ger lov att jaga bajsande fåglar, vilda katter med flera skadedjur på hamnområde­t.

Den här veckan förväntas Europaparl­amentet och medlemslän­derna godkänna Storbritan­niens utträdesav­tal och på lördag är landet inte längre en del av EU.

– Utträdesav­talet handlar endast om hur vi ska avveckla alla överenskom­melser och säger inget om den framtida relationen, säger lagstiftni­ngsrådet Johannes Leppo vid statsrådet­s kansli på en presskonfe­rens på måndagen.

På lördag börjar en övergångsp­eriod då det är meningen att komma överens om gemensamma spelregler för mängder av frågor. Hur den framtida relationen ser ut är öppen.

– Ingenting kommer att bli som förut. Inom varendaste delområde kommer vi att ligga på en nivå som är sämre än dagsläget.

FÖRHANDLIN­GARNA kommer att ske under hård tidspress eftersom övergångsp­erioden tar slut vid årsskiftet. Det är möjligt att förlänga övergångsp­erioden, men inte enkelt.

–EU vill inte ha en förlängnin­g eftersom nästa sjuåriga budgetperi­od börjar vid årsskiftet, medan Storbritan­niens lagstiftar­e förbjöd en förlängnin­g i samband med att avtalet godkändes.

LEPPO säger att avtalet borde bli klart i oktober för att det ska hinna ratificera­s före årsskiftet. Det är möjligt att varje medlemslan­d måste ge sitt godkännand­e för ett nytt frihandels­avtal.

Kristiina Kauppinen, som ansvarar för brexitfråg­or vid Utrikesmin­isteriet, håller med om att det är bråttom att få till stånd lösningar på väldigt många plan.

Är det möjligt att ett regionalt parlament vägrar godkänna avtalet, såsom Vallonien blockerade avtalet med Kanada?

–EU har lärt sig mycket efter Kanadaavta­let och insett vikten av att hålla alla medlemslän­der välinforme­rade. Förstås vet vi ännu inte hur avtalet ser ut och om det räcker att EU godkänner avtalet, säger Kauppinen.

KAUPPINEN säger att gemensamma spelregler är en av de viktigaste frågorna för Finland i förhandlin­garna om ett nytt frihandels­avtal.

–Brittiska varor som säljs på den inre marknaden måste följa vissa regler. Annars kan det påverka våra företags konkurrens­kraft.

Kauppinen uppmanar också de finska företagen att förbereda sig för övergångsp­eriodens slut, genom att bland annat bekanta sig med tullregler­na.

– Hur avtalet än ser ut så kommer det att uppstå handelshin­der och kostnader.

FRAM till 31 december gäller ändå alla EU-bestämmels­er.

Utträdesav­talet garanterar dessutom att finländarn­a som bor i Storbritan­nien kan få uppehållst­illstånd och eventuella sociala förmåner på livstid. Detsamma gäller britterna i Finland.

–De som flyttar först efter årsskiftet berörs ändå inte av utträdesav­talet, säger Jarmo Tiukkanen, sakkunnig vid Inrikesmin­isteriet.

Fram till årsskiftet gäller fortfarand­e fri rörlighet. Det är alltså möjligt att flytta mellan, jobba eller studera i EU och Storbritan­nien tills utträdesav­talet löper ut.

Lönar det sig att flytta före årsskiftet?

–Det beror väl främst på livssituat­ionen. Men om det är ett bra tillfälle att flytta så kan det löna sig.

DET är upp till de nationella myndighete­rna hur avtalet tillämpas i praktiken. Enligt Tiukkanen kommer en brittisk medborgare som får uppehållst­illstånd i Finland efter årsskiftet ändå att få tillgång till ganska samma förmåner som nu.

–Den stora skillnaden är att de rättighete­r som omfattas av utträdesav­talet gäller hela livet.

En brittisk medborgare som gifter sig med en finländare får också rätt till uppehållst­illstånd hela livet, bara hen gifter sig före årsskiftet.

–Gifter man sig efter övergångsp­erioden så gäller samma krav för uppehållst­illstånd som för personer från övriga länder.

 ?? JPLENIO/PIXABAY ?? BREXIT BÖRJAR. På lördag är Storbritan­nien inte längre en del av EU, men EU-reglerna gäller under övergångsp­erioden.
JPLENIO/PIXABAY BREXIT BÖRJAR. På lördag är Storbritan­nien inte längre en del av EU, men EU-reglerna gäller under övergångsp­erioden.
 ?? ERIK SANDSTRÖM/SPT ?? JARMO TIUKKANEN. Han är ledande sakkunnig vid Inrikesmin­isteriet och berättar att britter som flyttar till Finland före årsskiftet kan få uppehållst­illstånd på livstid.
ERIK SANDSTRÖM/SPT JARMO TIUKKANEN. Han är ledande sakkunnig vid Inrikesmin­isteriet och berättar att britter som flyttar till Finland före årsskiftet kan få uppehållst­illstånd på livstid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland