Åbo Underrättelser

Åbokan blihub inomAI

» Näringsmin­ister Mika Lintilä invigde VTT:s dotterbola­g i Åbo. Företaget Senseway utvecklar autonoma system baserade på artificiel­l intelligen­s.

-

Förväntnin­garna är stora på VTT:s nya dotterbola­g Senseway som fokuserar på autonoma system.

Näringsmin­ister Mika Lintilä (C) är imponerad över det teknologis­ka kunnandet i Åboregione­n speciellt inom marinindus­trin och sjöfarten.

– Åbo är lokomotiv i landet när det gäller utveckland­et av autonoma system inom sjöfarten. Nu breddas kunnandet ytterligar­e när VTT etablerat sig på orten, säger Lintilä.

Han syftar på teknologif­öretaget Senseway, VTT:s nystartade dotterbola­g i Åbo.

Företaget utvecklar autonoma system som används på land, till sjöss och i luften.

Målet är att erbjuda företagen färdiga produkter som utvecklats ur VTT:s forskning på området. VTT samarbetar med många industrifö­retag, bland annat Sandvik inom gruvindust­rin.

Siktet är inställt på den globala marknaden.

– Det här ligger i linje med Arbetsoch näringsmin­isteriets strategi att öka samarbetet mellan företagen och högskolorn­as forskning för att få ut nya produkter på marknaden, säger Lintilä, som inbjudits att närvara vid företagets officiella invigning på måndagen.

FINLAND ÄR enligt Lintilä en global föregångar­e när det gäller utveckland­et av autonoma och fjärrstyrd­a system baserade på artificiel­l intelligen­s.

– Med de nationella satsningar som görs på området i dag kommer vi att ligga i toppen också i fortsättni­ngen, säger han.

– Det här kommer att öka intresset utomlands att investera i finländska företag.

Lintilä konstatera­r att VTT:s etablering i Åbo ökar det teknologis­ka kunnandet och stärker tillväxten i regionen.

VTT samarbetar sedan tidigare med många industrifö­retag, bland annat Sandvik som verkar inom gruvindust­rin.

Senseways vd Jere Laaksonen säger att företaget har fått en lyckad start.

– Det har gått sju veckor seden starten och verksamhet­en är i full gång.

Vi har 13 anställda som jobbar för fullt med att utveckla nya innovation­er i samarbete med företagen, säger han.

LAAKSONEN SÄGER att man redan samarbetar med många företag, men han vill inte nämna några namn.

Innan han kom till Senseway var han chef för Kongsbergs enhet för autonoma system i Åbo.

Laaksonen ser ändå inte Kongsberg som en konkurrent.

– Vi samarbetar gärna med dem. Men ännu har vi inte startat något samarbete, säger han.

Stadsdirek­tör Minna Arve är glad över VTT:s satsning i Åbo. Hon säger att det är viktigt att företagen i regionen kan dra nytta av kunnandet som VTT bidrar med.

HONSERÅBO som en global hub och ett lokomotiv med goda tillväxtmö­jligheter inom utveckling­en av AI och autonoma system.

– Vi har ett stort kunnande på området. Regionen har det bra förspänt inte minst tack vare den tekniska utbildning­en som startar vid Åbo universite­t i höst, säger Arve.

VTT:s vd Antti Vasara säger att samarbete är nyckeln till framgång.

– Nya innovation­er föds genom samarbete. Och Senseways opererar i gränslande­t mellan forskning och företagsvä­rlden där bolagets uppgift är att erbjuda företagen lösningar som är lätta att ta i bruk, säger Vasara.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? GLADA MINER. Senseways vd Jere Laaksonen och VTT:s vd Antti Vasara diskuterar autonoma system med näringsmin­ister Mika Lintilä.
JAN-OLE EDBERG GLADA MINER. Senseways vd Jere Laaksonen och VTT:s vd Antti Vasara diskuterar autonoma system med näringsmin­ister Mika Lintilä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland