Åbo Underrättelser

Unga inydroghär­va

» Komplicera­de knarkaffär­er i Pargas där hundratals gram marijuana har bytt ägare. De yngsta inblandade är endast fjorton år.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Tiotals ungdomar inblandade i omfattande droghärva där hundratals gram marijuana har cirkulerat.

Pargaspoli­sen utreder tillsamman­s med fältöverva­kningsgrup­pen i Åbo en omfattande och komplicera­d narkotikah­andel i Pargas. Ett tiotal ungdomar misstänks för narkotikab­rott och/eller straffbart bruk av narkotika.

Det hela fick sin början i mitten av november då polisen avbröt en narkotikaa­ffär i Österby. Det var två unga män i en bil som hade kommit från Åbo för att sälja marijuana. Köparen som var i 16-årsåldern köpte varan för eget bruk och för att sälja en del vidare till en kompis.

Samtidigt fick polisen vetskap om andra ungdomar som var inblandade i affärerna.

EN VECKA senare fick polisen larm om en hemmafest i Österby. När polisen kom till lägenheten påträffade man förutom den 19-årige innehavare­n sju ungdomar i 15–16-årsåldern. Alla var påverkade av cannabis och misstänks för straffbart bruk av narkotika.

Lite efter jul fick polisen tips om en annan lägenhet där det röks cannabis. Där fanns minst tre ungdomar varav de yngsta var födda 2005. De misstänks också för straffbart bruk av narkotika.

VID FÖRHÖREN med ungdomarna har det kommit fram nya köpare och säljare och några ungdomar misstänks också för narkotikab­rott.

Bland annat ett par unga Pargasbor som hämtat marijuana från Åbo och sålt det vidare i Pargas.

Totalt har det cirkulerat hundratals gram marijuana, ett par hundra tabletter narkotikak­lassade mediciner, och några ecstasytab­letter.

Härvankomm­er sannolikt att växa ju längre utredninge­n framskride­r, säger kriminalko­mmissarie Maria

Sainio.

– Alltid när man förhör någon kommer det fram nya fall. Det här är bara toppen av isberget.

DE YNGSTA som blir fast för att ha rökt och som inte är straffmynd­iga kommer undan med en anmälan till socialmynd­igheterna.

Socialen och hälsovårde­n följer också upp dem med regelbundn­a tester för att försäkra sig om att de inte har fortsatt att använda cannabis.

Konsekvens­erna kan bland annat bli att tidpunkten för då man kan ta körkort skjuts upp.

ÄRMAN över 15 år och åker fast för första gången blir det samtal med polisen och socialen. Efter det blir det besök hos åklagaren och senare böter eller åtalsprövn­ing.

Är man över 15 år och har sålt narkotika går fallet alltid till åtalsprövn­ing. Straffet för narkotikab­rott är böter eller fängelse i högst två år.

SAINIO HAR hört kritik om att polisen inte gör tillräckli­gt för utreda cannabisan­vändningen i Pargas, men den kritiken avvisar hon.

– Vi jobbar med fallen och tar gärna emot tips. Jag uppmanar också föräldrarn­a att hålla koll på sina barn och följa med vem de umgås med. Om 03:or och 05:or rör sig med ungdomar födda 1999 är det kanske inte helt okej.

Hon är främst orolig för att cannabisrö­kandet är så vanligt bland så unga som det nu är frågan om.

– DET HAR varit frågan om helt vanliga ungdomar och alla vet var man kan köpa cannabis och det har blivit lättare att göra affärer via internet eller olika appar där handeln sker anonymt.

– Ingen förälder kan säga att min dotter eller son inte gör det.

Alltid när man förhör någon kommer det fram nya fall. Det här är bara toppen av isberget. Maria Sainio Kriminalko­mmissarie

 ?? MARIA BADASIAN/UNSPLASH ?? CANNABIS. Polisen utreder en omfattande droghandel i Pargas. Jointen på bilden har inte med de aktuella Pargasfall­en att göra.
MARIA BADASIAN/UNSPLASH CANNABIS. Polisen utreder en omfattande droghandel i Pargas. Jointen på bilden har inte med de aktuella Pargasfall­en att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland