Åbo Underrättelser

Kämpar för öns butik

» Birgitta Holmström öppnade butik på Hitis för över trettio år sedan. Efter 13 års frånvaro är hon nu tillbaka på Hitis för att kämpa för butikens existens.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

I tretton år har Birgitta Holmström varit borta från Hitis, och därmed också från Holmströms Lanthandel som hon grundade år 1987.

I september flyttade hon tillbaka, och ger nu sitt allt för att hålla lanthandel­n vid liv, trots mycket jobb och dålig lönsamhet.

– Men i dag kom pengarna! gläder sig Holmström.

HOLMSTRÖMS­LANTHANDEL är en av de fyra åboländska bybutiker som beviljats ekonomiskt stöd av jordoch skogsbruks­ministerie­t. Målet är att förbättra förutsättn­ingarna för butiker i glest bebyggda landsbygds­områden.

Stödet är drygt tiotusen euro, men beskattas ifall att butiken gör vinst i år. Största delen av pengarna har Holmström redan investerat i att utveckla tjänsterna i butiken. Hon har bland annat köpt två värmepumpa­r, då andra värmekällo­r saknades, och så väntar hon ivrigt på en stor bakugn som hon har beställt. Nu ska här finnas nygräddat bröd på hyllan, istället för de färdiga bröd som levereras från fastlandet. Det här underlätta­r dessutom arbetet med beställnin­garna – nu kan Holmström vid behov grädda nytt efterhand som brödet går åt, istället för att låta bröd bli gammalt på hyllan.

– Bröden kommer vi förstås att placera här. De måste vara synliga, säger Holmström och pekar på en plats rakt fram innanför dörren.

Hon har ordnat om en hel del i butiken, för att försöka göra den rymligare. Nu kan man gå runt också med rollator. Den har Holmström ordnat hit via serviceboe­ndet Solglimten och den lär användas varje dag i butiken. För dem med trötta eller dåliga ben är den till stor hjälp.

ATT VETA vilka varor som ska finnas på lanthandel­ns hyllor är inte så lätt. Varulevera­nser är det möjligt att få till butiken flera gånger i veckan, men det kostar en hundralapp per gång.

– Vanorna har förändrats sen jag sist var här. Numera lagar man inte mat hemma längre i samma utsträckni­ng, säger Holmström.

För att minska matsvinnet i butiken använder Holmström av varorna i butiken för att tillreda lunch, som serveras alla vardagar här.

Vad är den största utmaningen med att ha butik här ute i skärgården?

– Jag är ju inte så ung mera, ger Holmström som svar.

Hon förklarar att då man jobbar ensam som företagare blir dagarna långa och arbetsbörd­an motsvarar ungefär tre personers jobb, då det inte heller blir tal om någon semester.

– Men det här är ju ett sätt att leva, tycker hon.

HOLMSTRÖM SÄGER att de åren hon var borta från lanthandel­n och Hitis var hon egentligen på väg tillbaka hela tiden. Det blev en avstickare till Åland på tio år, och en annan till Hostel Panget på Kimitoön, som Holmström drev från 2015 till augusti i fjol.

Även om Holmström trivts var hon än varit är det för Hitis och lanthandel­n som hjärtat klappar.

– Då butiken här i Hitis stängde för 32 år sedan var det ju illa tvunget att ta över. Om butiken eller skolan stänger på ett sådant här ställe är det avgörande för inflyttnin­gen.

I OCH MED BUTIKSSTÖD­ET har Holmström också vågat anställa Annika Grönroos, som inledde sitt arbete på torsdag. Eftersom Holmström nu får hjälp kommer hon att hålla butiken öppen alla dagar, istället för sex dagar i veckan.

– Annika har lång erfarenhet från restaurang­branschen. Nu ska Vikinne igång! säger Holmström.

Vikinne är ett litet café med alkoholrät­tigheter som finns i anslutning till Holmströms Lanthandel.

Grönroos är nöjd med arrangeman­get, och bor bara ett stenkast från sin nya arbetsplat­s. Liksom Holmström är hon född på Hitis, men har varit borta emellan, dock alltid med en längtan tillbaka.

Då sommaren kommer behövs dock Grönroos hos grannen Backom Café, och kommer då att jobba där för Monica Lundén, som hyr stället av Pipsa Toukola och Martin Holmström.

Holmström grundade Backom Café och Pub, men blev en gång i tiden tvungen att sälja det för att rädda lanthandel­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FÖRSTÄRKNI­NG. Annika Grönroos (till höger) har sedan torsdag varit anställd i lanthandel­n. Till vänster ägarinnan Birgitta Holmström.
FÖRSTÄRKNI­NG. Annika Grönroos (till höger) har sedan torsdag varit anställd i lanthandel­n. Till vänster ägarinnan Birgitta Holmström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland