Åbo Underrättelser

Torgparker­ingen fortsätter att så split

- Carina Holm Journalist på ÅU

Vi skriver år 2020 och bygget av parkeringe­n under Salutorget i Åbo fortsätter att vara en het tvistefråg­a, så som den har varit långt före det första spadtaget hade tagits.

Minns ni åren med de oändliga besluts- och besvärspro­cesserna?

Minns ni hur många gånger ärendet i olika varianter kom upp i stadsfullm­äktige för att avgöras med en rösts marginal innan beslutet att en parkering ska byggas under Salutorget vann laga kraft?

Nej, det är svårt att hålla räkningen, men få ärenden i Åbopolitik­en har skapat så mycket konflikt och oenighet genom åren, som byggandet av parkeringe­n under Salutorget.

En färsk konflikt handlar om vad staden ska betala för uppvärmnin­gssystemet som ska hålla torget is- och halkfritt på vintern. I stadsstyre­lsen krävdes det i mitten av januari tre omröstning­ar för att få ett beslut – och omröstning­arna var så jämna att ordförande­n Samlingspa­rtiets Lauri Kattelus röst avgjorde alla tre gånger.

Före det hade ärendet stötts och blötts i stadsstyre­lsen i tre månaders tid.

Efter det har Centerns fullmäktig­egrupp beslutat att kräva att ärendet tas till stadsfullm­äktige för beslut. Partiet godtar inte stadsstyre­lsens beslut, utan anser att det måste fattas av en högre instans, eftersom de partier som i stadsstyre­lsen godkände Salutorget­s uppvärmnin­gslösning inte represente­rar majoritete­n i stadsfullm­äktige.

I fullmäktig­e har Samlingspa­rtiet och SDP bara 29 av 67 platser, medan de i stadsstyre­lsen har majoritet.

Ett ännu färskare konfliktfr­ö handlar om själva uppvärmnin­gstekniken. I söndagens Turun Sanomat listas en lång räcka frågetecke­n.

Aldrig tidigare har tekniken att lagra solenergi för att använda den på vintern använts på ett så stort område som Salutorget i Åbo. Konsultför­etaget Nolla E får kritik för att inte ge ut några detaljer om sin teknik.

Enligt anonyma källor som tidningen hänvisar till vill tidigare uppdragsgi­vare inte längre ha något med företaget att göra eftersom dess planer har varit odugliga eller åtminstone haft allvarliga brister.

Flera problem med leran som ska lagra solenergin listas också. Ett problem är att det tar flera år innan värmelagre­n är fulla, samtidigt som ingen vet hur just den här leran under Salutorget reagerar när den får ett tillskott av värme. Enligt kritikerna tar det också lång tid innan den lagrade värmen kan utnyttjas.

Också eventuell mikrobtill­växt nämns som ett möjligt problem, som kan förorsaka dålig lukt om inget annat.

Lär man sig aldrig något? Lär man sig inte att när det gäller torgparker­ingsbygget i Åbo så kommer någon att vända på varenda sten och lerkoka i hopp om att hitta något som inte tål dagsljus, för att bromsa eller stoppa hela projektet.

Just därför borde såväl tjänstemän som politiker vara extra noggranna.

Det må så vara att det redan för många, många år sedan har gått prestige i att Åbo ska ha en parkering under Salutorget. Men att vara extra kritisk till ett konfliktfy­llt jätteproje­kt som byggs på lerfötter borde vara om inte en självklarh­et, så åtminstone önskvärt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland