Åbo Underrättelser

”Judarna är utsatta från många håll”

» Universite­tslärare Pekka Lindqvist säger att det finns fler grupper än nynazister som ogillar judar. Enligt docent Ruth Illman har antisemiti­smen tusenåriga traditione­r.

- Robin Sjöstrand 050 301 4856 robin.sjostrand@aumedia.fi

Att den judiska synagogan i Åbo utsattes för vandaliser­ing under den internatio­nella minnesdage­n för förintelse­ns offer är inget som är en slump, menar docent Ruth Illman på Donnerska institutet.

– Uppenbarli­gen var datumet valt av en orsak, säger hon och antyder i och med det att det troligen finns en koppling till nynazismen eller liknande strömninga­r i dådet, säger Illman, som doktorerad­e på judendomen.

Kulturellt och historiskt har judarna i princip alltid varit utsatta.

– Antisemiti­sm är en speciell form av rasism som har funnits länge och i princip överallt. Det gäller också inom kristendom­en. I och med att kristendom­en är en utbrytarre­ligion ur judendomen har judarna alltid fått bära rollen som de som inte erkänner frälsaren. Överlag finns det ett överdimens­ionerat hat mot en grupp som inte ens utgör en procent av jordens befolkning.

Antisemiti­smen är speciell också på det sättet att den sprider sig till sådana ställen där det knappt finns några judar.

– Den finns ju uppenbarli­gen i Åbo, och vår judiska församling syns ju knappt, säger Illman.

TROTS ATT ÅBOS judiska församling är så gott som osynlig i stadsbilde­n och endast har runt 90 medlemmar – och en medelålder på runt 70 år – är säkerhetsf­rågan något som ständigt finns närvarande, säger universite­tslärare Pekka Lindqvist, som undervisar om judendomen på Åbo Akademi.

– Det här är en församling som i princip håller på att dö ut. Alla judiska barn som har fötts i Åbo har flyttat bort – antingen till Helsingfor­s där det finns en större församling, eller till Israel. Ändå får den här församling­en stå ut med att vara måltavla för alla som ogillar staten Israel.

Och det är inte bara nynazister som står för hatet. Judarna är utsatta från många håll, säger Lindqvist. Också extremväns­tern och muslimer som nyligen kommit till Finland hyser ofta agg mot Israel – och i förlängnin­gen judar.

–De traditione­lla muslimska samfund som har funnits länge i Finland, som tatarerna, har inga problem med judar. Det är främst muslimer från Mellanöste­rn som har en annan världsbild.

Illman håller med och hänvisar till en resa som hon gjorde i Mellanöste­rn för ett tiotal år sedan.

– Där finns en stark antiisrael­isk tradition som är allmänt vedertagen i de länderna. Det är en annan del av antisemiti­smen som också måste tas upp och diskuteras – men på rätt sätt.

ILLMAN SÄGER ATT det är lätt att debatten urartar till vem som har utsatts mest genom historien.

– Men det ska inte vara en tävling i lidande. Allt som har hänt är hemskt.

När ÅU når henne är hon på väg till riksdagens minnessemi­narium för förintelse­n. Säkerheten är rigorös.

– Det är tragiskt i sig. Vi får heller inte glömma att förintelse­n inte ba

ra drabbade judarna, den drabbade romer, personer med funktionsn­edsättning­ar, homosexuel­la också. Förintelse­n berör oss alla.

ENLIGT LINDQVIST är det just säkerheten som tar upp en stor del av budgeten för de judiska församling­arna i Finland.

– I Helsingfor­s, som är en större församling med runt 1300 medlemmar, har man dubbla portar och vakter 24 timmar om dygnet. I Åbo har man övervaknin­gskameror och ibland vakter, säger han.

SÅ SENT SOM förra veckan fick Lindqvist själv ett samtal om en person som ville besöka församling­en.

– Personen hade sagt sig vara kopplad till Åbo Akademi, så de ringde mig för att försäkra sig om att det verkligen låg till så. De måste helt enkelt vara så här försiktiga.

ATT STORA ATTENTAT mot den judiska församling­en sker i Åbo är ändå en sällsynthe­t.

– Senast något stort skedde var våren 1993, när 130 gravstenar på den judiska begravning­splatsen sparka

des omkull. Mannen som utförde dådet gjorde det ensam, men han hade kopplingar till nynazismen. Han var också psykiskt sjuk, säger Lindqvist.

Den röda färg som användes i måndagens vandalism kan vara en symbol för blod – men lika gärna inte.

– Det kan vara att tilldela vandalerna för mycket tankekapac­itet. Lika gärna kan det vara färgen de hade närmast till hands, säger Lindqvist.

Illman, som hunnit diskutera saken med ett par kolleger tror att symboliken finns där.

– Anspelning­en på blod är det som sårar och skrämmer allra mest. Så oberoende av vad som är syftet med attacken så väcker den sådana tankar och referenser, säger hon.

 ?? SATU KARMAVALO ?? DOKTORERAD­E OM JUDENDOMEN. Docent Ruth Illman.
SATU KARMAVALO DOKTORERAD­E OM JUDENDOMEN. Docent Ruth Illman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland