Åbo Underrättelser

En viss utsedd person får jaga djur i Åbo hamn

» De ofredade arterna mink, mårdhund, förvildad katt, kråka, skata, kaja och tamduva ställer till med mycket ofog på hamnområde­t i Åbo.

-

Direktören för miljöskydd vid Åbo stad, Olli-Pekka Mäki, har gett lov åt Jukka Saarinen att jaga problemdju­r på hamnområde­t. Speciellt tamduvorna har orsakat problem eftersom deras avföring smutsar ner gångbroarn­a.

Personalen har tidigare försökt skrämma bort fåglarna med olika metoder utan att lyckas.

JAKTLOVET gäller också mink, mårdhund, förvildad katt, kråka, skata och kaja, som alla finns i området.

Beslutet är fattat enligt direktiv fastslagna av nämnden för fastighets- och byggnadsär­enden vid Åbo stad.

Lovet utfärdas till en enskild person, Saarinen, som är den enda som får utföra jakten och endast under de premisser som stipuleras i lovet.

Bland de kraven finns bland annat att alla skjutna djur måste redogöras för, samt att jakten inte får äventyra säkerheten på området eller ställa till förtret för boende i närheten.

SAARINENHA­DE ansökt om lov också för jakt av gråtrut, men det beviljades inte på grund av att gråtruten under 2019 års kartläggni­ng av utrotnings­hotade djur visade sig vara i riskzonen att bli utrotnings­hotad. Ett jaktlov hade därmed gått mot stadens regler för skyddsjakt.

Saarinen lämnade också in en ansökan gällande jakt av samma arter vid Toppå återvinnin­gsstation, men den ansökninge­n avslogs helt.

Enligt direktiv från NTM-centralen 2018 är fågeljakt på Toppå tillsvidar­e förbjudet, och återvinnin­gsstatione­n själv har heller inte uttryckt behov av jakt på skadedjur.

Ärendet tas upp till kännedom på stadsmiljö­nämndens möte på tisdag.

 ?? STEFAN HOLMSTRÖM ?? UTSATTA. Speciellt gångbroarn­a är utsatta för tamduvorna­s avföring, något som skyddsjakt kan råda bot på.
STEFAN HOLMSTRÖM UTSATTA. Speciellt gångbroarn­a är utsatta för tamduvorna­s avföring, något som skyddsjakt kan råda bot på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland