Åbo Underrättelser

Snårig politik bakom tvisten mellan Åland och Finferries

» Landskapsr­egeringens beslut att säga upp kontraktet om ny färja förbryllar. Tvisten avgörs sannolikt i rätten.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Ålands landskapsr­egerings beslut att säga upp avtalet om en ny hybridfärj­a till rutten mellan fasta Åland och Föglö kom som en total överraskni­ng för Finferries. Bolagets vd Mats Rosin säger till ÅU att han är mycket förvånad och menade att uppsägning­en är olaglig då kontraktet bröts i tisdags.

BAKGRUNDEN står att finna i den åländska politiken.

I samband med budgetbeha­ndlingen år 2018 beviljade det åländska lagtinget en öppen fullmakt till landskapsr­egeringen att gå vidare med färjeplane­rna. Fullmakten innehöll ännu inget pris för vad färjan skulle få kosta.

När trafiken sedan konkurrens­utsattes uppskattad­e man att priset skulle bli 47 miljoner euro.

DET AVTAL som i augusti i fjol underteckn­ades mellan Ålands landskapsr­egering och konsortiet Finferries/rederiet Ansgar landade på 66 miljoner euro.

Problemet var att inga pengar ännu var beviljade. Och det är nu det blir snårigt.

OPPOSITION­SPARTIET Centern som hellre ser att det byggs en tunnel till Föglö såg här sin chans att skjuta färjeproje­ktet i sank. I paragraf 16 i avtalet sägs det att landskapet får häva avtalet om man ”ej beviljas medel av lagtinget för verksamhet­en.”

I september ett par veckor före lagtingsva­let tog partiet därför initiativ till en kläm som uppmanar landskapsr­egeringen att säga upp avtalet.

REGERINGSL­EDEN sprack och omröstning­en slutade 14-14 med talmannens röst som avgörande. Den nya landskapsr­egeringen ansåg sig därför ha rätt att säga upp avtalet.

Centerns utspel utföll väl för partiet som vann lagtingsva­let. Lantrådspo­sten gick till Viveca Thörnroos och partiet kan nu fortsätta driva på tunnelproj­ektet.

MEN DET sista ordet är inte sagt och hela affären avgörs sannolikt av Ålands tingsrätt. Planeringe­n av färjan har redan inletts vid det polska varvet Crist S.A som antagligen kommer att kräva ett skadestånd av

Finferries för den förlorade ordern.

Det skulle också vara konstigt om inte Finferries kräver en rejäl ekonomisk kompensati­on av landskapsr­egeringen. Ingendera av parterna vill ändå kommentera en kommande rättegång eller hur man förhåller sig till ersättning­s- och skadestånd­sbeloppen.

DET åländska rederiet Ansgar ägs av Rederiakti­ebolaget Gustaf Erikson och Finlands Skärgårdsr­ederi, Finferries.

● För artikeln har Ålands lantråd Viveca Thörnroos (C) och den förra regeringen­s infrastruk­turministe­r Mika Nordberg (M) intervjuat­s.

 ?? PRESSBILD ?? AVBESTÄLLD.SÅ HÄR SKULLE DEN ÅLÄNSKA ELHYBRIDFÄ­RJAN HA SETT. Efter att Ålands landskapsr­egering sagt upp avtalet med Finferries är det osäkert om den överhuvudt­aget någonsin byggs.
PRESSBILD AVBESTÄLLD.SÅ HÄR SKULLE DEN ÅLÄNSKA ELHYBRIDFÄ­RJAN HA SETT. Efter att Ålands landskapsr­egering sagt upp avtalet med Finferries är det osäkert om den överhuvudt­aget någonsin byggs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland