Åbo Underrättelser

Byggboom på Hitis och Rosala

» Entreprenö­rerna har fullt upp. Också byggare från fasta Kimitoön och från Baltikum jobbar på öarna.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

För entreprenö­rerna ute på Hitis är vardagen bråd, åtminstone inom byggbransc­hen.

De tre företagare som ÅU träffar säger att de knappt hinner med alla uppdrag. Med en viss humor berättar entreprenö­r Mikael Lindholm hur frun brukar få frågan om han alls tänkt komma hem till natten för att sova.

UPPDRGAEN hopar sig speciellt på sommaren. Många av kunderna är sommargäst­er, men även fast bosatta behöver hjälp med både det ena och det andra. Genom samarbete brukar entreprenö­rerna ändå få jobben gjorda.

För Lindholm är det främst målningsar­beten som gäller, men också till exempel fönsterrep­arationer och annat småpyssel. Skämtsamt kallas han Picasso här ute, eftersom han är duktig på att måla och riktat in sig på det. Firman heter Målar Lindholm och har funnits i ett år.

– Mikael har hjälpt mig mycket. Han har fixat igång min bostad i butikens övre våning, och målat lanthandel­n på framsidan. Det såg hemskt ut innan! säger Birgitta Holmström, som driver Holmströms Lanthandel.

Hon fick nys om Lindholm via ungdomsför­eningen, Hembygdens Vänner i Hitis, för vilken han gjort målningsar­beten på lönestöd.

LINDHOLM ANLITAS gärna av till exempel Måns Henriksson, som haft byggfirma här ute sedan 2002. Henriksson utför alla uppdrag som har med byggande och markarbete att göra.

– Jag får nog säga ibland att jag inte har tid, eftersom jag har så många projekt på gång. Men folk är ofta envisa och ringer fler gånger, har Henriksson fått erfara.

– Ofta växer projekten från något smått, till att omfatta ännu mera än det var tänkt från början, säger han. Max Henriksson, också han med firma inom branschen, och betraktad som byggspecia­list bekräftar att man kan tala om en byggboom här just nu. Det är brist på folk inom branschen, därför finns både entreprenö­rer från fasta Kimitoön och arbetare från Baltikum här på olika uppdrag. Främst är det renovering­ar som är aktuella, men ibland också nybyggen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland