Åbo Underrättelser

Befolkning­ssiffrorna kräver svåra beslut på Kimitoön

Kimitoön inledde året utan budget, vilket är relativt exklusivt men inte särskilt meriterand­e. Många svåra beslut väntar, då befolkning­en minskar och antalet äldre ökar kraftigt. Antalet skolor kommer att kräva mera än en diskussion.

- Tom Simola tom.simola@aumedia.fi

FULLMÄKTIG­EPERIODEN i kommunerna tar slut nästa år. Det kommande kommunalva­let kommer redan nu att inverka på beslutsfat­tandet i kommunerna. Tyvärr kommer vi på många håll att få uppleva situatione­r där det viktigaste kan bli att göra så lite som möjligt. Gör man ingenting, gör man inga fel.

KIMITOÖNS BEFOLKNING minskar och befolkning­sstrukture­n ändrar kraftigt. Enligt landskapsf­örbundets prognos minskar befolkning­en fram till år 2030 med 8,3 procent. Antalet 0-12 åringar minskar med hela 22,9 procent, medan antalet äldre, över 74 år, ökar med hela 39,3 procent.

DET HÄR BETYDER stora förändring­ar på Kimitoön. Förändring­arna kommer att bli så stora att det för politikern­a kan kännas tryggast att sätta huvudet i en lämplig buske. År 2030 är snart här, förändring­en sker inte heller på en gång år 2030, den sker successivt varje vecka, månad och år.

FÖR ATT ens ha en chans att bemästra den omvälvning som Kimitoön står inför, måste Kimitoön bestämma sig för en väg framåt. En sund beslutskul­tur behöver klara spelregler. Såskoppar hittas i många fullmäktig­eförsamlin­gar, men de kan inte ha en dominerand­e roll, om helheten ska fungera.

DET KOMMUNALA BESLUTSFAT­TANDET utgår från att man följer lagar och regelverk. Man kan och ska i allmänhet inte fatta beslut som formuleras under ett pågående möte. Grunden för beslutsfat­tandet i kommunerna är beredning. De flesta kommunala frågor är också så komplicera­de och beroende av lagstiftni­ng att de kräver beredning.

MÅNGA BESLUT, eller egentligen avsaknaden av beslut, tyder på att bilden av framtiden på Kimitoön är oklar. Att fatta beslut är inte enkelt. Hur mycket man än utreder och gör beräkninga­r är det omöjligt att beakta allt som kommer att hända i framtiden. Även inom det kommunala fattas det oundviklig­en fel beslut ibland. Det är ändå nödvändigt att fatta beslut, för att komma vidare. Det kommunala beslutsfat­tandet är såtillvida besynnerli­gt att besluten kan vara hur klantiga som helst, bara de fattas formellt rätt.

KIMITOÖN LIDER AV någon form av, i alla fall lindrig, beslutsång­est. Men också om man lyckas fatta ett beslut, så verkar det uppstå bekymmer. Vindkrafte­n på Kimitoön är ett fall för sig, men även i mindre frågor verkar det vara oklart vad man egentligen fattat beslut om. ÅU kunde nyligen berätta om att det är oklart vem som får bygga väg i Kimito. Nämndens ordförande säger att frågan handlade om att välja entreprenö­r. I samma ärende nämns indragning av skolkök. Beskrivand­e för även denna fråga är att nämnden inte ens är överens om vad saken gäller eller vilken fråga man ska fatta beslut om.

BESLUTSFAT­TANDET PÅ KIMITOÖN försvåras av geografins starka ställning i den politiska diskussion­en. Här är Kimitoön inte ensam, fenomenet finns i alla samgångsko­mmuner, även många år efter sammanslag­ningen. Också behovet av att vara alla till lags kan bli för stort, det omöjliggör en normal verksamhet och en sund beslutskul­tur. I politiska sammanhang är frestelsen också stor att jämföra investerin­gar med driftsekon­omin. Man motiverar en sak, men använder argument som hör till en helt annan fråga. I huvudsak verkar man ändå vara mest tyst.

BEROR TYSTNADEN PÅ att man inte vet vad man ska säga eller har man kommit överens om att vara tyst? Oberoende av hur det är, kan en kommun inte verka genom att politiker och tjänstemän är tysta. Ju svårare en fråga är desto mera öppen kommunikat­ion kräver den. Hur jobbiga saker det än är fråga om eller hur jobbiga kommuninvå­narna än upplevs, så borde man inte ge avkall på att kommunicer­a i klartext.

I DAG kan en kommun inte välja via vilka kanaler man för invånardia­logen, kommunen ska finnas där invånarna finns, inte tvärtom. Det viktigaste i offentlig verksamhet torde vara ordning och reda, samt fungerande intern och extern kommunikat­ion.

Kimitoön har trots allt lyckats med att fatta stora beslut

I VÄRSTA FALL kan Kimitoön uppvisa fyra år utan tillräckli­gt många väsentliga kommunala beslut. Det positiva med den aktuella sitsen är att Kimitoön kan åtgärda situatione­n, helt enkelt genom att börja fatta beslut, även besvärliga. Ser man på ekonomin och befolkning­sprognoser­na kommer de flesta besluten att vara obekväma. Den kommunala processen är styv och besluten är formbundna, på gott och ont. Politiskt tillsatta arbetsgrup­per och konsulter medför sällan något nytt. Berednings­ansvaret i en kommun ligger enligt lagen klart och entydigt hos tjänstemän­nen. Besluten fattas av politikern­a, inom de ramar som lagar och förvaltnin­gsstadgan möjliggör.

KIMITOÖN HAR trots allt lyckats med att fatta stora beslut. Inom hälsovårde­n har man komprimera­t verksamhet­en. Då antalet äldre växer kraftigt, kommer behovet av socialoch hälsovård att öka. Därför kommer de stora nedskärnin­garna framöver att behöva hittas inom bildningss­ektorn. Färre barn betyder också att statsandel­arna minskar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland