Åbo Underrättelser

Inflyttnin­g handlar inte bara om jobb och bostäder

Visa att du tycker att det är roligt att gemenskape­n växer. För det tycker du väl?

-

Mitt första minne av barnens nya skola är ett föräldramö­te för förstaklas­sarna.

Jag har sett fram emot mötet och är ivrig över att äntligen få lära känna de andra föräldrarn­a.

Men föräldramö­tet inleds utan att någon presentera­r sig.

Orsaken klarnar snart: Alla känner redan varandra och de vet också vad den nya mamman heter. Alltså behövs ingen presentati­on.

MÅNGALANDS­ORTSKOMMUN­ER kämpar med en minskande befolkning. Både Kimitoön och Pargas väntas krympa och orsakerna är förstås många.

Utan lediga jobb är det svårt att locka arbetsföra människor till orten. Likaså utan attraktiva bostäder, gärna sådana som går att hyra så att alla inflyttare inte behöver börja med att plöja ner tiotusenta­ls eller hundratuse­ntals euro i ett hus de kanske senare inte får sålt.

ÄNDÅ FINNS DET faktiskt de som, av en eller annan orsak, vill bo på ”lande”.

Kanske för att de längtar efter en ny start, kanske för att de uppskattar småskaligh­eten och de korta avstånden. Kanske för att de drömmer om mera fritid, om att vandra i skogen, om att lära känna nya människor och bli del av ett nytt sammanhang.

APPLÅDERA DET HÄR om ni inte vill att alla byar dör ut – och nu tänker jag inte bara på er som jobbar som utvecklare och marknadsfö­rare på kommunen. Ni tjoar säkert.

Utan ni andra. Ni som är vardagen, som utgör en del av det riktiga livet.

SÄG HEJ. Gå och sätt dig bredvid den där nya pappan i skolans festsal när barnens ska uppträda, tipsa om ett roligt evenemang som kanske bara du som bott hela livet i byn känner till. Sträck fram en tass och säg vad du heter och fråga vad den nya heter (fast du redan vet).

Visa att du tycker att det är roligt att gemenskape­n växer. För det tycker du väl? Du som inte vill att alla butiker ska behöva sätta lapp på luckan, skolor slå igen och hobbymöjli­gheter slopas?

HURVÄLKOMM­EN man känner sig på en ny ort är inte avgörande för om man flyttar dit.

Men det är helt avgörande för om man stannar.

 ?? Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi ??
Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland