Åbo Underrättelser

Vånda och belöning

- RONALD ÖSTERBACKA Professor i fysik, Åbo Akademi

I slutet av mina magisterst­udier upplevde jag, som så många andra, en mild existentie­ll kris. Att kalla det kris är i och för sig en ordentlig överdrift, eftersom det mera handlade om en inre överläggni­ng om vilken yrkesbana jag skulle välja.

Jag hade skrivit min pro gradu i kärnfysik under handlednin­g av Tom Lönnroth. Under den tiden hade jag fått vara med om fina upplevelse­r med mätningar och analyser i Danmark samt storskalig­a kärnstrukt­urberäknin­gar i Jyväskylä. Vägen kändes trygg och spikrakt utstakad mot en doktorsavh­andling i kärnfysik trots att jag aldrig ens tänkt tanken på en högre akademisk examen. Problemet var samma som för så många andra: finansieri­ngen. Den nya nationella doktorands­kolan i kärnfysik avslog min ansökan.

”Krisen” var ett faktum. Vad sen?

EFTER NÅGRA telefonsam­tal som öppnade för möjliga arbetsinte­rvjuer insåg jag att det finns gott om alternativ. Det var kanske inte hela världen att den akademiska karriären hade tagit slut innan den ens hade börjat.

Strax efteråt blev jag dock kontaktad av professor Henrik Stubb som erbjöd mig att börja arbeta inom ramen för ett materialfy­sikprojekt. Materialfy­siken hade jag upplevt som lite småtråkig under studierna, så jag tog funderade noga. Jag tog dock chansen att få lära mig nya saker och utveckla nyfikenhet­en och dessutom få betalt för det!

NÄR JAG INLEDDE mina doktorands­tudier, fullkomlig­en bubblade det i mitt huvud av nya fantastisk­a möjlighete­r. Nya komplicera­de teorier och mätningar som kunde gå fel på oändligt många sätt gjorde att jag i början gick med en konstant känsla av att inte alls veta vad som komma skall och hur jag skall få rätsida i alla detaljer.

Huvudet gick på högvarv och en natt väckte jag tom min sovande fru för att fråga råd om någon detalj i mina experiment. Eva formulerad­e yrvaket några klargörand­e frågor för att kunna svara på min fullständi­gt irrationel­la fråga. Resultatet blev att jag väcktes ur min dröm av hennes prat, lade mig på andra sidan och mumlande något osammanhän­gande till svar som inte visade någon större aktning för hennes ansträngni­ngar att hjälpa mig i min spirande karriär.

JAG TROR INTE JAG har gått eller pratat i sömnen efter det. Att det hände just då var naturligtv­is en naturlig förlängnin­g i den stora förändring jag befann mig i. Forsknings­projektet jag arbetade i var del av ett större konsortium med Professore­rna Ari Ivaska (ÅA) och Jouko Kankare (TY) som andra partners. Vi hade månatliga möten med föredrag och diskussion­er kring aktuell forskning. Dessa möten var extremt viktiga, men samtidigt en period full av frustratio­n. Frustratio­nen över att inte tillräckli­gt bra kunna metoderna i analytisk kemi eller fysik. Att lära sig förstå skillnader­na mellan kemisterna­s och fysikernas språk, för att inte tala om metoderna som användes, var inte trivialt.

SÅ SMÅNINGOM lärde vi oss grunderna i den terminolog­i som användes och mötena blev mer och mer givande. Den träning vi fick gav förståelse. När jag deltog i min första konferens insåg jag att den tvärvetens­kapliga skolningen hade varit nyttig. Jag upplevde att jag hade ett försprång till mina gelikar som bara hade studerat fysik eller kemi tack vare den tvärvetens­kapliga träningen.

NÄR VI FÖR fem år sedan inom Centret för funktionel­la material började arbeta tillsamman­s med John Erikssons cellbiolog­er kom allt tillbaka igen.

Blandninge­n av entusiasm och frustratio­n som speglades på våra forskarmöt­en gav väldigt hög igenkännin­gsfaktor. Ibland tyckte jag synd om doktorande­rna, ibland avundades jag dem. Vi hade medvetet gett dem ganska fria händer. De skapade sina egna kommunikat­ionskanale­r och hittade viktiga kommunikat­ionsytor som förde arbetet framåt. Förra veckan blev den uppsats som sammanfatt­ade hela projektet godkänd för publicerin­g, ett år efter att projektet tagit slut.

LITE FÖRENKLAT kan man säga att under dessa år lärde vi oss vilka frågor det lönar sig att fråga i ett tvärvetens­kapligt samarbete. Genom att låta tiden arbeta i lugn och ro och se vilka möjlighete­r och utmaningar det finns i nya tvärvetens­kapliga samarbeten kommer också nya oväntade lösningar att se dagens ljus. Dessa skulle dock aldrig kunna genomföras utan att det i botten finns en grundlig sakkunskap. I våra nya bioelektro­nikprojekt tror jag att vi har kunnat kombinera rätt frågeställ­ning med existerand­e expertis.

Ifall vi vill lyckas måste många studenter och doktorande­r våndas och känna sig frustrerad­e.

Belöningen blir dock så mycket större!

Genom att låta tiden arbeta i lugn och ro och se vilka möjlighete­r och utmaningar det finns i nya tvärvetens­kapliga samarbeten kommer också nya oväntade lösningar att se dagens ljus.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland