Åbo Underrättelser

Missnöjda grundade nytt fackförbun­d

» Nytt förbund för personal i undervisni­ngsbransch­en. Grundar sig i missnöjde mot OAJ.

- Annina Suominen 050-411 3729 annina.suominen@aumedia.fi

En ny fackorgani­sation för personal i undervisni­ngsbransch­en har grundats. Organisati­onen riktar sig till bland annat lärare inom undervisni­ngssektorn och småbarnspe­dagogiken.

Enligt Tony Pihlström som är styrelseor­dförande finns det ett brett missnöje med undervisni­ngsfackför­bundet OAJ, som en stor del av de som jobbar inom branschen hör till.

Det är orsaken till att han och några andra nu försöker starta en ny organisati­on, som är registrera­d under namnet Undervisni­ngssektorn­s intresseor­ganisation, OEJ.

HITTILLS FINNS åtminstone enstaka medlemmar från Åbo och Pargas. Huvudkonto­ret kommer att finnas i Helsingfor­s, men styrelsen höll ett första möte i Åbo på lördagen.

– Det kommer att ta ett par månader innan vi är i gång med rekryterin­g och marknadsfö­ring, säger Pihlström.

Han arbetar inte själv som lärare, men säger sig ha hört så många arga åsikter gällande OAJ från vänner och bekanta att han nu vill agera.

Åsikterna har bland annat uttryckts i en grupp på Facebook med 11 000 medlemmar.

Långt ifrån alla medlemmar har dock kritiserat OAJ i gruppen.

FÖRSÖKETME­D årsarbetst­id hör till ämnena som kritiserat­s. Testet med årsarbetst­id i grundskolo­r inleddes 2018 och pågår fram till juli 2023. Det är ett sätt att försöka göra upp ett system som ska leda till att lärare betalas enligt det arbete de utför.

I praktiken innebär det ungefär att lärarna får en arbetstid på 1520 timmar i året, i stället för enligt antalet undervisni­ngstimmar man håller per vecka samt tre timmar annat arbete, exempelvis planering.

Det nuvarande systemet anses leda till för mycket obetalt talkoarbet­e.

OLLI LUUKKAINEN, OAJ:s ordförande, säger att han kan förstå oron som uppstått i och med försöket.

– En del av yrkesskoll­ärarna har varit missnöjda med den här sortens system, och det är därifrån som oron kommer. Men vi vill att lärarna ska få betalt för sitt arbete då det i dag finns många som arbetar utanför arbetstide­n, utan lön. Det nya systemet ska bättre motsvara verklighet­en. Petra Örn, ordförande för Åbo lärarfören­ing, poängterar att det är test som sedan utvärderas.

– OAJ:s fullmäktig­e har fattat beslut om det här, och de skolor som deltar i testet gör det frivilligt. Jag är varken för eller emot systemet, däremot hoppas jag att de som testar det får arbetsro och att vi får ut mycket och relevant informatio­n om hur det gick.

ÖRN HAR FÖLJT med debatten om testerna sedan de inleddes. Hon upplever att bara en liten falang inom OAJ kritiserar dem, ofta på ett fränt och osakligt sätt.

Det gäller också möten i Åbo.

– De säger att de inte blir hörda, men vi lyssnar nog. Jag kan förstå att man som enskild medlem i facket inte känner sig hörd ibland, men vi har representa­tion från alla yrkesgrupp­er i fullmäktig­e.

Hon är förvånad över att någon nu grundat ett nytt fackförbun­d, och anser själv att OAJ:s styrka ligger i dess storlek.

Olli Luukkainen konstatera­r att han nu som då hört talas om att personer vill grunda andra förbund, men han ser det som osannolikt att det nya kommer att lyckas.

OAJ har enligt dem själva 120 000 medlemmar och en stor del av lärarna i Finland är medlemmar i deras organisati­on.

 ?? ÅU-FOTO ?? NYTT FÖR LÄRARE. En ny fackorgani­sation har grundats för undervisan­de personal. Orsaken är missnöje med stora fackförbun­det OAJ. Den nya organisati­onens styrelse hölll sitt första möte i Åbo i lördags.
ÅU-FOTO NYTT FÖR LÄRARE. En ny fackorgani­sation har grundats för undervisan­de personal. Orsaken är missnöje med stora fackförbun­det OAJ. Den nya organisati­onens styrelse hölll sitt första möte i Åbo i lördags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland