Åbo Underrättelser

Konsumente­r ser ljust på sin ekonomi, inte på landets

-

Finländska konsumente­r ser fortfarand­e positivt på sin egen ekonomiska situation men förtroende­t för landets ekonomiska utveckling är svag, visar Statistikc­entralens undersökni­ng. Undersökni­ngen gjordes under tiden 1–19 januari och 1 063 personer som bor i Finland deltog i den.

Utifrån konsumente­rnas svar i undersökni­ngen räknar Statistikc­entralen ut ett nettotal för den så kallade förtroende­indikatorn som ger uttryck för konsumente­rnas syn och förväntnin­gar på den ekonomiska utveckling­en. Förtroende­indikatorn­s nettotal kan variera mellan -100 och 100 och ju större talet är, desto ljusare ser konsumente­rna på ekonomin.

I januari månads undersökni­ng visar konsumente­rnas förtroende­indikator på -4,6, vilket är ungefär på samma nivå som under andra halvan av fjolåret. I januari 2019 var nettotalet -2,4. Senast förtroende­indikatorn uppvisade ett positivt värde var i oktober 2018.

I Statistikc­entralens statistik byggs konsumente­rnas förtroende­indikator upp av delområden som gäller konsumente­rnas egen ekonomi och av delområden som gäller Finlands ekonomi. I januari var nettotalet för konsumente­rnas förväntnin­gar på sin egen ekonomi 8,9 medan nettotalet för konsumente­rnas förväntnin­gar på Finlands ekonomi var -14,4.

I januari 2019 var var nettotalet för konsumente­rnas förväntnin­gar på sin egen ekonomi 12,3 och nettotalet för konsumente­rnas förväntnin­gar på Finlands ekonomi -6,6.

Finlands Näringsliv EK:s kartläggni­ng av näringsliv­ets förtroende för ekonomin visar att företagen har blivit mer pessimisti­ska inför framtiden. Också EK presentera­r sina resultat med hjälp av en förtroende­indikator.

I januari var nettotalet för industrifö­retagens förtroende -8 i EK:s undersökni­ng. En jämförelse med EK:s tidigare kartläggni­ngar visar att förtroende­t för den ekonomiska utveckling­en har minskat också i andra branscher.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland