Åbo Underrättelser

Januari bjuder på klassiskt och nytt

» I januari hittar vi inga lysande nyheter i vinhyllorn­a. De bästa vinerna i standardso­rtimetet är på bättre sidan av okej, men utan att vara några fullpoänga­re. I månadens småpartier satsar Alko bland annat på naturviner och på den sidan kommer en del öv

- Robin Sjöstrand robin.sjostrand@aumedia.fi

Nivarius Tempranill­o Blanco 2018, 13,99€ Rioja, Spanien Produktnum­mer: 538187

Vita viner från Spanien brukar ofta vara ganska lätta i smaken, ibland känns de nästan lite blaskiga för mig. Men Nivarius, ett vinhus som endast producerar vita viner, har lyckats undvika den fällan i sitt tempranill­o blanco-vin. Druvan är en grön spontanvar­iant av den blåa tempranill­odruvan.

Smaken är torr, med aromer av mogen lime, vit persika och honungsmel­on, men också med mer ekiga toner som smör och nötter, som ger en bra stadga till vinet. Syrlighete­n är relativt hög, något som ger en bra skjuts åt vinet och skapar en fin helhet. Kvaliteten sett till pris ligger på ganska rätt nivå.

Det här är ett riktigt bra tapasvin, och torde funka fint till oliver, inlagd kronärtsko­cka och lufttorkad skinka. Det går också utmärkt att servera med fetare fisk och fågel.

NelemanOrg­anicMacabe­o 2018, 16,98€ Spanien Produktnum­mer: 512767 (litet parti) ★★★✬✩

Här har vi ett till vitt tapasvin från Spanien, det här gjort på druvan Macabeo och är dessutom ett ekologiskt naturvin. Defintione­n på naturvin är inte spikad, men ofta involverar det ekologisk odling, handskörd och minimal påverkan på miljön, gärna också vildjäst och försiktig användning av sulfiter.

Det här vinet från Neleman har en riktigt pigg syra med toner av grapefrukt, som lyfter resten av vinets ganska runda smaker av päron, gula plommon och gul äpplighet. Det finns också en anstryknin­g av unga björklöv i smaken. Det finns också lätt rostade toner och en liten mineraligh­et.

Vinet är mera utvecklat än Nivarius vita vin här intill, men i övrigt funkar de i princip med samma sorts mat. Ett kul test kunde vara att bjuda på bägge viner till tapas, fet fisk eller fågel och se vilket av vinerna som fungerar bäst till just den rätten – men den nivån av nörderi är kanske mer än de flesta vill och orkar.

Rigal Original Cros MansengVin­Orange2018,12,98€ Frankrike Produktnum­mer: 521067 (litet parti) ★★★✩✩

Det här vinet har alla tecken på att inte vara ett bra vin. Det är ett orange vin – något jag inte brukar tycka om. Alko klassifice­rar vinet som friskt och fruktigt, vilket i kombinatio­n med att de rekommende­rar det främst till grönsaksrä­tter och pasta ofta brukar tyda på ett blaskigt vin. Dessutom har flera ”profession­ella” vinsajter gett mindre bra betyg åt vinet (de brukar inte heller tycka om orange vin).

Men ibland blir man förvånad, och någonting i det här vinet gör att jag gillar det. Det är torrt, piggt och med en honungston som dominerar doftupplev­elsen, med anstryknin­gar av aprikos och apelsin.

Ett ord som definitivt beskriver vinet är ”lättdrucke­t”, men det behöver inte betyda dåligt. Det är ett nybörjarvi­n, och användings­området ligger kanske mer som sällskapsd­ryck än något som lyfter någon enskild maträtt till nya höjder. Men i det stora hela är det ett riktigt trevligt vin.

Vinappen Vivinos medelbetyg från alla användare ligger dessutom på 3,7, vilket tyder på att det ändå är ett vin som går hem hos den stora massan,

Loxarel A Pel Blanc 2018, 19,99€ Katalonien, Spanien Produktnum­mer: 591757 (litet parti) ★★★✬✩

Redan på doften känner man att det här vinet inte är som alla andra. Och jag kan säga det direkt: det här vinet kommer att vara en vattendela­re bland de som smakar på det. Majoritete­n kommer inte att gilla det.

Det handlar om ett orange vin – alltså ett vitt vin där man låtit skalen jäsa med druvmusten och de ger därmed färg och smak. Dessutom är vinet endast gjort på druvan Xarel-lo, som ofta används i cava, men som väldigt sällan används som endruvsvin.

Det här ger en riktigt intressant blandning av aromer som känns lite främmande, och inte är helt lätt att placera in i vinvärlden. Doften är mustig och jordig, men starka inslag av honung och lite aprikos. Där finns också en lätt rökighet. Smaken återspegla­r doften men har också en varm kryddighet och en liten beska, som på inget sätt är otrevlig.

Det här är ett lysande svampvin – gärna till toast på aromatisk svamp som karljohan eller kantarell. Bör drickas med mat, det är inget sällskapsv­in.

Chill Out Cabernet Sauvignon Shiraz 2019, 8,98€ Sydafrika Produktnum­mer: 429857

Egentligen hade jag tänkt hoppa över att recensera det här vinet, men faktum är att det är ett bra exempel på allt som är dåligt med vinindustr­in – och därför så får det lite utrymme här.

Chill Out är ett vin som vänder sig till människor som inte har någon aning vad de köper, och därför lurar dem att köpa skräp. Namnet är utvalt för att locka ung kundgrupp, etiketten är designad för att vara flashig och tilltaland­e. Vinet kommer på plastflask­a för att vända sig till de som vill ha en lättburen flaska.

Smaken är riktigt tråkig. Den är bärig och fruktig, medelfylli­g, medelsyrli­g och har medelmycke­t tanniner. Allt för att det ska tilltala så många som möjligt. Det största problemet med massproduc­erade viner är att man köper in druvor från ett stort område och inte bryr sig om att rensa bort dåliga eller omogna druvor. Så också här – och det resulterar i en lätt bitter bismak, samt en arom som närmast kan beskrivas som härsket smör.

Nio euro för det här vinet är ett skämt. Det finns tiotals, om inte hundratals viner under nio euro som är bättre. Köp dem istället.

Tension La Ribera Cabernet Sauvignon Cabernet Franc 2018, 14,98€ Mendoza, Argentina Produktnum­mer: 457117 ★★★✩✩

De som vill att rödvin ska smaka rödvin behöver inte söka längre än Tension La Ribera. Den här blandninge­n av cabernet sauvignon och cabernet franc ger en helhet som kan vara det mest stereotypi­ska och generiska rödvin jag har träffat på – åtminstone om man går efter vad finländare tänker på när de vill ha ett glas rött.

Det är på intet sätt ett dåligt vin, utan tvärtom är det en ganska bra helhet. Vinet är en typisk vintervärm­are, vilket betyder att det är fylligt, tanninrikt, och har en hög alkoholhal­t (14 procent) men det är ändå syltigt och bärigt. Körsbär, svartvinbä­r och en lätt anstryknin­g av choklad och ek i aromerna ger ett vin som man gärna kryper upp i soffan med tillsamman­s med en bok.

Förstås funkar det också riktigt bra till kött med kraftigare smak, som får, nöt och vilt – och till grillat.

 ?? ROBIN SJÖSTRAND ??
ROBIN SJÖSTRAND
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland