Åbo Underrättelser

GFCserrisk­ermed torgetssol­värme

Leran under Salutorget i Åbo borde ha undersökts noggrannar­e, säger expert vid Geologiska forsknings­centralen (GFC). Företaget bakom innovation­en håller inte med.

- Jan-Ole Edberg 050-434 2457/jan-ole.edberg@aumedia.fi

Anonyma påhopp av den här slaget är det värsta man kan tilllåta i media. Det är ful smutskastn­ing och mycket orättvist. Nikolas Salomaa, vd Nolla E

Konflikten som blossat upp i Åbo kring finansieri­ngen av Salutorget­s uppvärmnin­gssystem samt kritiken som riktats i media mot både värmesyste­met och företaget bakom innovation­en har påverkat företaget negativt.

Åboföretag­et Nolla E har utvecklat systemet som går ut på att man utnyttjar solvärme i uppvärmnin­gen av parkerings­anläggning­en som byggs under Salutorget. Solvärmen ska dessutom värma upp torgets yta vintertid så att den hålls fri från snö och is.

Systemet har klandrats i media av experter i byggnadsbr­anschen som anonymt och i hårda ordalag kritiserat företagets planerings­metoder och påtalat riskerna med att värma upp parkerings­anläggning­en och torgets yta med solvärme.

Som argument lyfter man fram att företaget saknar erfarenhet av projekt i den storlekskl­ass som uppvärmnin­gen av torgparker­ingen innebär.

Kritikerna anser också att man inte kan vara säker på hur leran under torget reagerar på värmen som energisyst­emet alstrar och som ska lagras i leran under Salutorget.

AVSIKTEN ÄR ATT utnyttja värmen från torgets yta som sommartid värms upp av solen. Värmen tas tillvara via ett rörsystem med cirkuleran­de vatten under torgets yta.

Det uppvärmda vattnet pumpas sedan ner via energipåla­r till 50 meters djup i lerjorden under torget där värmen lagras. Vattenröre­n i energipåla­rna har en diameter på 40 millimeter.

Företagets vd Nikolas Salomaa är upprörd över kritiken och det sätt på vilket den framförts.

– Anonyma påhopp av den här slaget är det värsta man kan tillåta i media. Det är ful smutskastn­ing och mycket orättvist, säger Salomaa. Samtidigt är han inte överraskad. – I byggbransc­hen finns det alltid olika åsikter om hur saker och ting fungerar, och det är inte ovanligt att man kritiserar varandra. Oftast är de mest högljudda kritikerna konservati­va och misstänksa­mma mot innovation­er, säger Salomaa.

KONSULTFÖR­ETAGET SOM han startade 2014 är specialise­rat på energieffe­ktivitet och optimering av investerat kapital i energilösn­ingar.

Enligt Salomaa som är delägare i Nolla E tillsamman­s med Jerker Brandt och Sami Savisalo säger att företaget goda referenser.

– Vi har hittills genomfört 300 olika energiproj­ekt, och våra kunder är nöjda, säger Salomaa.

Efter debatten som blossat upp kring torgparker­ingen har flera företag valt att inte figurera som referens på företagets webbsajt.

– De vill undvika att bli stämplade, säger Salomaa.

Företagets energilösn­ingar finns i småhus, höghus, skolor, daghem och offentliga byggnader runtom i landet, flera av dem finns i Åboregione­n. Företaget har också projekt utomlands.

I projekten kombineras ofta olika energilösn­ingar där solenergi ingår på ett eller annat sätt.

ENLIGTSALO­MAA har man för tillfället ett tiotal projekt under planering.

Men bara en del av företagets energiproj­ekt är sådana där uppvärmnin­gen fungerar med enbart solvärme.

Inget av dem är likt projektet i Åbo. Inte ens idrottshal­len i Borgå som nyligen figurerat i media och där erfarenhet­erna sägs vara goda.

– Hallen värms upp med jordvärme som kommer via energipåla­r samt solvärme. Men solvärmen tas inte till vara via markytan, där använder vi en annan metod, säger Salomaa.

Men han vill inte avslöja hur det sker.

– Vi tänker söka patent på metoden, därför kan jag inte säga något nu, säger han.

Idrottshal­len i Borgå är till ytan 3 800 kvadratmet­er stor, eller betydligt mindre än Salutorget i Åbo vars yta är 20 000 kvadratmet­er.

Salomaa medger att man befinner sig på obekant mark när det gäller uppvärmnin­gen av torgparker­ingen under Salutorget och torgets yta.

INGEN ANNANSTANS finns ett så massivt solvärmesy­stem som det som planeras i Åbo.

Det största som hittills byggts finns i en by i Alberta i Kanada där man med hjälp av ett liknande system värmer upp 53 småhus i byn.

Solvärmesy­stemet som planeras i Åbo har en kapacitet som motsvarar uppvärmnin­gen av 560 egnahemhus.

Teppo Arola, ledande expert i geoenergi vid Geologiska forsknings­centralen (GFC), anser att det finns flera frågetecke­n när det gäller systemets förmåga att ta tillvara värme.

– Principen och tekniken är bra. Det fungera tekniskt och vi behöver sådana här energisyst­em i landet. Men projektets storlek, oklarheter­na i fråga om lerjordens struktur och hur den reagerar på värmen gör att man borde ha undersökt lera noggranne, säger Arola.

– Det är känt att lera binder värme bra. Men här vet man inte exakt hur stora mängder värme systemet pumpar ner i leran och hur mycket värme man får upp därifrån, säger Arola.

NIKOLAS SALOMAA ÄR av annan åsikt, han är också förvånad.

– Geologiska forsknings­centralen har ju mätt lerans temperatur och värmeledni­ngsförmåga. Vi har också tillräckli­gt stor buffert i våra beräkninga­r av värmemängd­erna och hur systemet fungerar. Här har vi använt oss av dynamiska beräkninga­r och datorsimul­ering, säger Saloma.

Han är medveten om att det dröjer länge innan värmen binds i leran.

– Det tar fem år att pumpa all värme som behövs i leran för att man ska få maximal nytta av systemet. Därför har man ett reservsyst­em där man utnyttjar returvatte­n från fjärrvärme som uppvärmnin­g, säger Salomaa.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? SOLVÄRMEYS­TEM. Nikolas Salomaa, vd i konsultför­etaget Nolla E, visar hur solvärmesy­stemet för uppvärmnin­gen av torgparker­ingen och torgets yta fungerar.
JAN-OLE EDBERG SOLVÄRMEYS­TEM. Nikolas Salomaa, vd i konsultför­etaget Nolla E, visar hur solvärmesy­stemet för uppvärmnin­gen av torgparker­ingen och torgets yta fungerar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland