Åbo Underrättelser

Snart bor flest Åbobor i hyresbostä­der

» För unga är det inte längre lika viktigt att äga sin bostad. Bostadsmar­knaden polarisera­s kraftigt.

-

Skillnader­na mellan stora städer och det övriga Finland blir bara större på bostadsmar­knaden. Det här uppger forsknings­institutet PTT i sin rapport om bostadsmar­knaden.

I Åboregione­n fortsätter priserna uppåt, enligt PTT.

– I Åbo stiger priserna för höghusbost­äder med 2 procent under 2020. Hyrorna för fritt finansiera­de bostäder stiger med 1,7 procent, enligt översikten.

I de delar av Egentliga Finland där antalet invånare minskar förblir priserna oförändrad­e, på samma sätt som under hela 2010-talet – eller så sjunker priserna, förutspår PTT.

– Gapet vidgas under 2020-talet som en följd av urbaniseri­ngen. Priserna fortsätter stiga i tillväxtce­ntra, men de kan sjunka i många landskaps medelstora städer, säger Peetu Keskinen, som forskar i bostadspri­ser.

Keskinen tar huvudstads­regionen som ett exempel: Helsingfor­s dragningsk­raft sträcker sig inte ut till hela Nyland. Geografisk­t sett koncentrer­as tillväxten kraftigt: till Helsingfor­s, Tammerfors och Åbo stadsregio­ner, säger han.

– Polariseri­ngen på bostadsmar­knaden blir allt tydligare.

DE SOM BOR i hyreslägen­het i Åbo kommer inom några år att vara fler än de som äger sitt hem, enligt prognosen. För närvarande är läget detta endast i Helsingfor­s.

– Det här är ett starkt tecken på förändrade boendepref­erenser. Det är inte lika viktigt för de yngre att äga sitt hem som det är för äldre bostad, uppger PTT.

En orsak är att allt färre anser att en bostad är det enda sättet att samla förmögenhe­t. Friheten med att bo i hyrd lägenhet lockar allt mer, vilket kommer att synas länge på marknaden för hyresbostä­der, förutspår PTT.

● Forsknings­institutet PTT hette tidigare Pellervo ekonomiska forsknings­institut.

 ?? EMMA STRÖMBERG ?? TRENDBROTT. Det är inte lika viktigt för yngre att äga sitt hem som det är för äldre, uppger PTT. ÅU-Foto
EMMA STRÖMBERG TRENDBROTT. Det är inte lika viktigt för yngre att äga sitt hem som det är för äldre, uppger PTT. ÅU-Foto

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland