Åbo Underrättelser

Åbo måste jobba mer med invandring­sfrågor

» Treåriga projektet AboaNova visade att det finns mycket att göra för att integrerin­gen av invandrare ska löpa smidigare i staden.

- Monica Forssell 040-8603961/ monica.forssell@aumedia.fi

Hur försnabba integrerin­gen av invandrare?

Den frågan ville Åbo stad ha svar på efter sommaren 2015 då ett stort antal asylsökand­e anlände till staden.

Vilka metoder fungerar bäst då det gäller inlärninge­n av finska? Hur ska arbetsprak­tikerna se ut för att både arbetsgiva­re och arbetstaga­re ska vara nöjda? Och vilket slag av handlednin­g behövs?

Det var några av de frågor man ville ha svar på.

FÖR SNART TRE år sedan startade projektet AboaNova. Nu börjar det vara dags att avsluta projektet.

Budgeten för AboaNova var nästan en halv miljon euro varav Åbo stad har stått för cirka 70 000 euro. EU och finska staten betalade 75 procent av pengarna.

Cirka 200 invandrare och cirka 100 lärare deltog.

Mika Salonen har fungerat som projektkoo­rdinator för AboaNova och han komprimera­r idén med projektet så här:

– Vi har granskat integrerin­g ur ett utbildning­sperspekti­v och frågat oss hur vi kan öka samarbetet med arbetsgiva­re i regionen, hur vi kan öka kunskapen om det finländska arbetslive­t och hur vi kan försnabba invandrarn­as studier.

TURUNOSUUS­KAUPPA TOK, Scandic hotellen, Valmet Automotive, Arkea oy och Sol Palvelut är några av de stora arbetsgiva­re som projektet har samarbetat med.

Små och medelstora arbetsgiva­re har också deltagit, men inte i så hög grad som man från projektets sida hoppades på.

Bland annat provade man inom ramen för projektet på att förlänga integratio­nsutbildni­ngens praktikper­ioder från en månad till två månader.

Arbetsgiva­rna har också fått handlednin­g i att handleda praktikant­erna.

Som ett resultat av försöken har man kommit överens om att ett visst antal praktikant­er per år nu får jobb på TOK och Scandic.

ETT ANNAT KONKRET exempel på vad projektet fått till stånd är den guide om det finländska arbetslive­t som Daniel Comas Caraballo (se artikel intill) har skrivit och som nu översatts till arabiska, engelska, sorani och ryska.

Nya metoder inom undervisni­ngen i finska har också provats. Bland annat suggestope­di, funktionel­l språkinlär­ning, olika digitala hjälpmedel och språkinlär­ning som är anpassad till arbetslive­t.

Enligt Salonen kan man dra den slutsatsen att ett gemensamt språk på arbetsplat­sen är mycket viktigt. Men att någon enskild inlärnings­metod skulle vara bättre än någon annan, finns det inte belägg för.

– Motivation­en är viktigast, säger Salonen och tillägger att många som kommer till Finland har bråttom ut i arbetslive­t och inte ger sig tid att lära sig språket först.

ENLIGT SALONEN har man tack vare AboaNova nu en klarare bild av hur samarbetet mellan olika aktörer som jobbar med invandring­sfrågor och integratio­n ser ut.

Att det finns mycket att göra ännu och på många olika fronter verkar klart.

Så här lyder Migrations­institutet slutkläm (fritt översatt) i sammanfatt­ningen av den forskning som verket gjort om AboaNova: ”Det finns all orsak att diskutera vems inlärning det sist och slutligen är fråga om. De studerande­s som nyligen har anlänt

till landet, undervisni­ngspersona­lens och handledarn­as eller utbildning­sorganisat­ionernas, arbetsgiva­rnas, arbetsgeme­nskapernas och de olika regionala aktörernas samarbete? Det finns behov av att lära sig nytt på många fronter.”

Enligt Salonen har man på Åbo stad tack vare projektet också fått upp ögonen för att det finns många europeiska invandrare och gästarbeta­re i staden som skulle förtjäna mera uppmärksam­het än vad de i dag får.

– Då det gäller flyktingar har vi lagstadgad service som vi erbjuder, men då det gäller människor som flyttar hit utan flyktingst­atus är servicen inte lika strukturer­ad.

 ?? MONICA FORSSELL ?? PROJEKTKOO­RDINATOR. Mika Salonen vid Åbo stad har hållit i trådarna för treåriga projektet AboaNova som nu avslutas.
MONICA FORSSELL PROJEKTKOO­RDINATOR. Mika Salonen vid Åbo stad har hållit i trådarna för treåriga projektet AboaNova som nu avslutas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland