Åbo Underrättelser

Ställde upp som mentor Ett plock ur guiden Idéer och råd åt utländska arbetstaga­re:

» Spanjoren Daniel Comas Caraballo ställde upp som kamratstöd för andra invandrare och skrev ihop en unik arbetslivs­guide.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

På en regnvåt daghemsgår­d i centrala Åbo står Daniel Comas Caraballo. Han vaktar en grupp barn som iklädda färggranna overaller far runt med spadar och hinkar i högsta hugg.

FÖRSEXOCH ett halvt år sedan bodde Comas Caraballo i Valencia, Spanien. Han jobbade som åklagare och undervisad­e på universite­tet.

Nu är han närvårdare och en av de invandrare som deltog i projektet AboaNova som mentorer för andra invandrare (se artikel intill om AboaNova).

Comas Caraballo har också skrivit en unik arbetslivs­guide för invandrare. En guide som nu finns att få på finska, arabiska, engelska, sorani och ryska.

NÄR en av Comas Caraballos kolleger kommer och avlöser honom slår vi oss ner för att prata.

På nästan flytande finska berättar Comas Caraballo om hur han för sex och ett halvt år sedan kom till Finland tillsamman­s med sin finländska fru och sina två små söner.

Hustrun jobbar som universite­tslektor och i början närde han också förhoppnin­gar om att få jobb till exempel som lärare. Med en examen inom juridik, elva års erfarenhet av undervisni­ng och två böcker bakom sig trodde han att det inte skulle vara helt omöjligt.

MEN DET GICK INTE att hitta ett jobb som skulle motsvara Comas Caraballos kvalifikat­ioner så istället lärde han sig finska och utbildade sig till närvårdare.

Och ställde upp som mentor för andra invandrare inom ramen för projektet AboaNova. Ett försök som han ger tummen upp för.

– För att lära dig ett nytt språk måste du också förstå något om kulturen och sociala sammanhang.

– Vi mentorer var inte chefer eller lärare utan medmännisk­or i samma båt, säger Comas Caraballo och fortsätter: Lite som fyrar på havet försökte vi visa exempel.

COMAS CARABALLO har den uppfattnin­gen försöket med mentorer utföll väl.

Saara Linnatsalo, som i höll i trådarna för försöket vid Turun aikuiskoul­utuskeskus, är ändå inte riktigt lika positiv.

Enligt Linnatsalo fanns det också problem inom grupperna och alla invandrare var inte mottagliga för råd och vägledning av andra invandrare. Hon tror ändå att mentorskap är något man kommer att utnyttja också i framtiden, men att konceptet behöver utvecklas.

Vi mentorer var inte chefer eller lärare utan medmännisk­or i samma båt. Daniel Comas Caraballo

Att fungera som mentor kan nämligen också vara tungt och det betyder att bland annat frågor som berör handlednin­g och ersättning behöver redas ut.

ENLIGT Comas Caraballo fick de som hade en mentor kanske ändå en mera realistisk bild av livet i Finland.

Ett led i att skapa en realistisk bild av arbetslive­t i Finland och samtidigt göra det lättare för invandrare att anpassa sig till den finländska arbetskult­uren var också den guide som Comas Caraballos skrev ihop.

Kom i tid till jobbet, fråga när du inte förstår, försök inte släta över misstag, jobba effektivt och följ arbetstide­rna, är några av de rättframma råden i guiden (se faktaruta för fler råd!).

 ??  ??
 ?? SAARA LINNATSALO ?? UNIK GUIDE. Daniel Comas Caraballo skrev ner sådant som den som börjar jobba i Finland behöver känna till om jobbkultur­en här. Guiden har nu översatts till fyra olika språk.
SAARA LINNATSALO UNIK GUIDE. Daniel Comas Caraballo skrev ner sådant som den som börjar jobba i Finland behöver känna till om jobbkultur­en här. Guiden har nu översatts till fyra olika språk.
 ?? MONICA FORSSELL ?? MENTOR. Daniel Comas Caraballo ställde upp som mentor för andra invandrare. Enligt honom är kamratstöd viktigt.
MONICA FORSSELL MENTOR. Daniel Comas Caraballo ställde upp som mentor för andra invandrare. Enligt honom är kamratstöd viktigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland