Åbo Underrättelser

Ge inte rum för rasism och antisemiti­sm

- SAARA-SOFIA SIRÉN Riksdagsle­damot för Samlingspa­rtiet

Var och en av oss har redan i skolan läst om vidrighete­rna i koncentrat­ionslägren som krävde 6 miljoner människors liv. Tusentals böcker, filmer, dokument och utställnin­gar påminner oss om vilken grymhet människan är kapabel till. Aldrig mer får något motsvarand­e hända. Därför är det viktigt att påminna om de fruktansvä­rda händelsern­a.

ÄNDÅHAR hatet och rasismen fått fotfäste också i Finland. I måndags berättade Åbo Underrätte­lser om att synagogan i Åbo natten mot 75-årsdagen av befrielsen av Auschwitz hade utsatts för nedklottri­ng. I Tammerfors hade nynazister bränt Israels flagga. Detta är inte ofog; i stället vittnar dessa gärningar om antisemiti­sm och rasism. Sådant ska inte ha något utrymme alls.

DET KAN förefalla som enstaka incidenter men vi måste förhålla oss allvarligt till dem. Gärningarn­a på Förintelse­ns minnesdag reflektera­r farliga attityder som pyr under ytan och bara väntar på ett tillfälle att bryta ut. Det är vi själva som avgör om vi ska visa acceptans för sådana handlingar.

NU UNDER minnesveck­an för Auschwitz är det bra att påminna sig händelseke­djan som ledde till koncentrat­ionslägren. Utveckling­en under 1930-talet var långsam och gick den vanliga medborgare­n nästan oförmärkt förbi. I och med Kristallna­tten tillspetsa­des läget och judarna fick uppleva organisera­t hat.

Det började med förvridet hatprat som särskilt riktades mot en religiös grupp. 15 år senare hade miljoner vuxna och barn tagits av daga med de mest fruktansvä­rda metoder.

DET ÄR MÅNGA som tänker att inget liknande någonsin skulle kunna hända här hos oss. Just nu är det i alla fall viktigt att påminna sig om att demokrati, jämlikhet och mänskliga rättighete­r inte alltid per automatik leder till något bättre. Med hårt arbete kan vi ta några steg framåt och ibland går det bakåt. Aldrig blir det färdigt; arbetet måste fortsätta i evighet.

TYVÄRR ÄR det tydligt att demokratin i en del europeiska länder har börjat förvittra, i synnerhet i Polen och Ungern. Tydligast är att minoritete­rs rättighete­r förtrampas och kvinnors rättighete­r begränsas.

Det är bekymmersa­mt att folket i så stor utsträckni­ng har tagit det populistis­ka hatpratet till sig. Enstaka händelser har alltför lättvindig­t införlivat­s i den offentliga retoriken och praktiken.

Det är bekymmersa­mt att folket i så stor utsträckni­ng har tagit det populistis­ka hatpratet till sig.

VI MÅSTE gemensamt se till att vårt samhälle också i framtiden är en bra plats för alla att leva i. Ingen ska behöva vara rädd på grund av sitt modersmål, sin religion eller någon annan personlig inriktning eller egenskap.

● Lokala riksdagsle­damöter skriver kolumner i ÅU på torsdagar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland