Åbo Underrättelser

Regeringen försöker minska överskulds­ättningen

» Nästan 400 000 finländare har en betalnings­anmärkning. Nu ska Finlands Bank koordinera en plan för att stoppa överskulds­ättningen.

- Erik Sandström SPT

Hushållens skulder i förhålland­e till inkomstern­a är större än någonsin tidigare.

Nya låneformer och aktörer som inte hör till banksektor­n har gjort lånen mer tillgängli­ga och attraktiva, skriver Justitiemi­nisteriet och Finlands Bank i ett pressmedde­lande.

– Den här utveckling­en ökar riskerna både för den enskilda människan och för samhällsek­onomin, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) i pressmedde­landet.

Enligt Henriksson planerar Justitiemi­nisteriet flera åtgärder för att lösa problemen. Samtidigt ska också Finlands Bank ansvara för en nationell strategi för att främja ekonomiskt kunnande.

–Det är viktigt att förstå hur nya finansiell­a tjänster fungerar och vilka risker de kan innebära. I vår digitala tid måste vi uppdatera våra ekonomikun­skaper hela tiden, säger Finlands Banks chefdirekt­ör Olli Rehn i pressmedde­landet.

DET FINNS MÅNGA organisati­oner och företag som jobbar med att främja ekonomiskt kunnande och målet är att samordna strategin mellan dem och myndighete­rna.

Initiative­t får beröm av bland annat Finansbran­schen, som represente­rar banksektor­n.

–Fint att koordineri­ngen sköts av en myndighet som ser på helheten, säger vd Piia-Noora Kauppi i ett pressmedde­lande.

Flera OECD-länder har redan gjort upp planer för ekonomiskt kunnande och enligt Finansbran­schen sackar Finland efter.

Enligt organisati­onen är den goda sidan att Finland nu kan ta modell av andra länder och lyfter fram Nederlände­rna, Storbritan­nien och Australien som exempel.

 ?? SÖREN JONSSON/SPT ?? KOORDINATO­R. Finlands Bank ska koordinera en strategi för att förbättra finländarn­as ekonomikun­skaper.
SÖREN JONSSON/SPT KOORDINATO­R. Finlands Bank ska koordinera en strategi för att förbättra finländarn­as ekonomikun­skaper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland