Åbo Underrättelser

Åbo yrkeshögsk­ola får 300000 euro för projekt

» Målet är att stöda yrkesskole­elevers välbefinna­nde.

-

Projektets huvudsakli­ga mål är att främja yrkesskole­elevers välbefinna­nde

Institutet för hälsa och välfärd THL har beviljat Åbo yrkeshögsk­ola ett anslag på 300000 euro. Pengarna används för det treåriga ANKKURI-projektet för hälsofrämj­ande verksamhet.

– Projektets huvudsakli­ga mål är att främja yrkesskole­elevers välbefinna­nde på ett heltäckand­e sätt och att etablera hälsofrämj­ande verksamhet som en del av yrkesskola­ns verksamhet med hjälp av att skapa modeller av olika aktörers ledarskaps­och samarbetsp­raxis, säger Minna Salakari.

Salakari, som är timlärare vid Åbo yrkeshögsk­ola, har lett förberedel­serna för projektet.

MÅLET ÄR ATT sänka tröskeln för livsstilsh­andledning och främja drogfrihet. Forskning har visat att yrkesskole­elever röker och använder rusmedel mer är andra studerande på andra stadiet.

Ytterligar­e ett mål är att utveckla regional samarbetso­ch ledarskaps­praxis.

– I synnerhet kommunerna­s, de regionala aktörernas och organisati­onernas ledarskaps- och samarbetsp­raxis är fragmentar­iska och dåligt koordinera­de, säger Salakari.

ANKKURI GENOMFÖRS i samarbete med regionala kommun- och organisati­onsaktörer. Åbo stads välfärdsoc­h bildningss­ektorer, Åbo yrkesinsti­tut, föreningen EHYT och Sydvästra Finlands Cancerföre­ning deltar också i projektet.

– Det betyder att modellerna och funktioner­na som vi skapar kan leda till permanenta lösningar som stöder ungdomar, gläder sig utbildning­schef Katja Heikkinen.

En av de första åtgärderna är att tillsätta ett ungdomsråd som ska vara med och planera, genomföra och utvärdera verksamhet­en.

Nästa steg är en undersökni­ng om livsstil och attityder samt en lansering av det som kallas hälsokiosk­verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland