Åbo Underrättelser

Dalsbrukel­ever gav inspiratio­n kring kartongåte­rvinning

» Skolan deltar i den riksomfatt­ande Kartongmat­chen. Deltävling tre avklarade man genom att sprida återvinnin­gsinfo år hundra personer i en mataffär.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Den som handlade i mataffären Kompis i Dalsbruk på onsdagen kunde på samma gång träffa elever från Dalsbruks skola och få informatio­n om kartongins­amling. På plats är årskurs ett och fyra, indelade i mindre grupper som är utspridda över dagen.

– Vi är här för att berätta för folk att man kan återvinna kartong. Man kan göra nya saker av dem, säger Josefine Bärling från årskurs fyra.

Bärling och klasskamra­ten Adele Ahlfors berättar att kartongern­a kan bli nya mjölkpaket eller andra förpacknin­gar.

Milo Karlsson tillägger att kartongern­a inte heller hamnar i naturen om man återvinner dem.

Genom att återvinna dem sparar man på resurser och minskar både energianvä­ndningen och den egna klimatpåve­rkan.

PÅ PLATS ÄR också klasslärar­e Bea Lind, som berättar att årskurs ett och fyra i Dalsbruks skola under läsåret deltar i den riksomfatt­ande Kartongmat­chen, i vilken tre deltävling­ar ingår. Den första gick ut på att göra en video om kartongåte­rvinning

– som årskurs ett vann. Del två gick ut på att rita en ny mjölkkarto­ng och del tre avläggs i dag, då målet är att berätta om kartongins­amling för hundra personer.

Eleverna berättar att de flesta de träffat i affären i dag har vetat om att man kan återvinna kartong, men kampanjen fungerar som en bra påminnelse till att verkligen göra det. Bland de tio första som blev informerad­e fanns de för eleverna bekanta skolmormöd­rarna Gunilla Söderholm och Gunda Karlsson, som visade upp sina miljövänli­ga fruktpåsar, och gärna lyssnade till de kunniga eleverna.

Även hemmen har fått sin dos av kampanjen, då elevernas familjer under två veckor skulle föra bok över kartongins­amlingen hemma.

I KARTONGMAT­CHEN deltar fler skolor från Kimitoön och hela Åboland. Kartongmat­chen pågår samtidigt i Sverige.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? PÅ PLATS I K-KOMPIS. Bakre raden från vänster: Lukas Roman, Josefine Bärling, Adele Ahlfors och Emma Örtendahl. Främre raden från vänster: Charlie Uggeldahl, Vilma Tuomaala och
Casper Österlund.
EMILIA ÖRNMARK PÅ PLATS I K-KOMPIS. Bakre raden från vänster: Lukas Roman, Josefine Bärling, Adele Ahlfors och Emma Örtendahl. Främre raden från vänster: Charlie Uggeldahl, Vilma Tuomaala och Casper Österlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland