Åbo Underrättelser

Coronakrig­arna fick 200 kilo potatis

» Potatisen donerades av odlare i Nagu och Houtskär.

- Annina Suominen 050-411 3729 annina.suominen@aumedia.fi

200 kilo nypotatis i stadiga 15-kilossäcka­r levererade­s till anställda på Åbo universite­tscentrals­jukhus på tisdagsmor­gonen.

Potatisen donerades av odlare i Nagu och Houtskär, Pontus Franzen och Stefan Karlgren, och delades ut till de fyra avdelninga­r på ÅUCS som har mest kontakt med coronapati­enter.

Odlarna var inte själva på plats, utan säckarna hämtades till sjukhuset av initiativt­agaren Terhi Löfstedt från MTK, Centralför­bundet för lantoch skogsbruks­producente­r.

– Idén kommer från Sverige, där man gjort liknande donationer för att uppmärksam­ma och tacka vårdarna som är extra utsatta nu. Att det blev just ÅUCS som fick potatisarn­a beror på att 70 procent av landets potatisodl­ingar finns i Egentliga Finland. Det kändes naturligt att vi gjorde det just här, säger Löfstedt.

DE ENHETER som haft mest att göra med coronapati­enterna är intensivvå­rdsavdelni­ngen, lungpolikl­iniken, infektions­poliklinik­en och jouren.

Enheterna har cirka 190, 34, 50 respektive 350 arbetstaga­re, beroende på hur man räknar.

Tiina Kaisla och Nina Hellsten från lungpolikl­iniken hör till dem som kommit ut för att bära in säckarna. De lassar upp ett par stycken på bord med hjul och en rullstol.

– Det känns väldigt trevligt att få potatis. Nu ska vi dela ut dem till alla i enliterspå­sar, säger de.

Nypotatis är dessutom en läcker sommarrätt, konstatera­r de. Speciellt tillsamman­s med sill.

MÅNGA HAR tackat ÅUCS vårdare som jobbat hårt under den exceptione­lla coronatide­n.

En del arbetstaga­re har skolats om och tidvis fått byta avdelning, och tvingats vara väldigt flexibla, konstatera­r Mia Nisukangas, vice förman på ÅUCS medicinska verksamhet­sområde.

Kaisla och Hellsten tycker att det till viss del varit stressigar­e, men att coronaläge­t samtidigt stärkt sammanhåll­ningen och lett till en starkare gemenskaps­känsla på jobbet.

ÅUCS får nu som då donationer, till exempel energidryc­ker eller andra mellanmål. Stora mängder potatis har de, såvitt de inblandade känner till, inte fått tidigare.

ODLAREN Stefan Karlgren i Houtskär är glad över initiative­t att donera potatis.

– Det känns fruktansvä­rt bra. Mindre mängder potatis har vi nog donerat tidigare, till enskilda tillställn­ingar, men det här är den största donationen hittills.

Informatio­nsgången kring donationen var dock något rörig, enligt Karlgen, som poängterar att bara för att endast han donerar potatis på Houtskär, betyder det inte att inga andra odlare ville vara med.

Det finns åtta odlare på Houtskär i dag, enligt Karlgren.

– För länge sedan var vi 50. Karlgren har också själv donerat två säckar privat till alla på ÅUCS barncancer­avdelning, som skickades till ÅUCS i samma veva som coronadona­tionen. PONTUSFRAN­ZEN i Nagu tyckte att donationen lät som en vettig och rolig grej då han kontaktade­s av MTK, och att det känns bra att visa uppskattni­ng för sjukhusper­sonalen.

– Så här i efterhand har jag tänkt på att båda yrkesgrupp­erna, bönder och vårdare, har en del gemensamma nämnare i kristider. Då får branschern­a mera uppskattni­ng än vanligt, och deras betydelse – vård och mat på bordet – poängteras.

– Så det skulle kanske vara bra att komma ihåg hur viktiga branschern­a är också i framtiden.

Då får branschern­a mera uppskattni­ng än vanligt, och deras betydelse – vård och mat på bordet – poängteras. Pontus Franzen, om vårdare och bönder i kristider

 ?? ANNINA SUOMINEN ?? TACKADES MED POTATIS. Tiina Kaisla och Nina Hellsten från ÅUCS lungpolikl­inik hörde till dem som kom ut för att hämta potatissäc­kar som donerats av odlare i skärgården.
ANNINA SUOMINEN TACKADES MED POTATIS. Tiina Kaisla och Nina Hellsten från ÅUCS lungpolikl­inik hörde till dem som kom ut för att hämta potatissäc­kar som donerats av odlare i skärgården.
 ?? PRIVAT ?? PÅ ÅKERN. Stefan Karlgren i Houtskär, här tillsamman­s med sina anställda, var en av bönderna som donerade potatisen.
PRIVAT PÅ ÅKERN. Stefan Karlgren i Houtskär, här tillsamman­s med sina anställda, var en av bönderna som donerade potatisen.
 ?? PRIVAT ?? STADIGA SÄCKAR. Pontus Franzén i Nagu överräcker en säck potatis till Terhi Löfstedt på MTK. Han donerade 100 kilo, Karlgren 100.
PRIVAT STADIGA SÄCKAR. Pontus Franzén i Nagu överräcker en säck potatis till Terhi Löfstedt på MTK. Han donerade 100 kilo, Karlgren 100.
 ??  ?? 200 KILO POTATIS. Fyra enheter på ÅUCS fick potatis av skärgårdso­dlare, då de har haft extra mycket med coronapati­enter att göra på sistone.
200 KILO POTATIS. Fyra enheter på ÅUCS fick potatis av skärgårdso­dlare, då de har haft extra mycket med coronapati­enter att göra på sistone.
 ?? ANNINA SUOMINEN ??
ANNINA SUOMINEN
 ?? ANNINA SUOMINEN ?? ORGANISERA­DE. ÅUCS Mia Nisukangas och MTK:s Terhi Löfstedt organisera­de potatishäm­tning och utdelning.
ANNINA SUOMINEN ORGANISERA­DE. ÅUCS Mia Nisukangas och MTK:s Terhi Löfstedt organisera­de potatishäm­tning och utdelning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland