Åbo Underrättelser

Pargas bland de dyraste stugkommun­erna i landet

» De största sommarstug­ekommunern­a tar ut de högsta avgifterna av sommarstug­eägarna. Pargas är en av de dyraste kommunerna.

-

Egnahemsfö­rbundet har jämfört de kommunala avgifterna för sommarstug­eägare i de tjugo största så kalllade sommarstug­ekommunern­a i landet.

Bland de få kommunerna på sydoch västkusten som finns med i undersökni­ngen finns Pargas, Kimitoön, Nådendal och Raseborg. Till de kommunala avgifterna räknades fastighets­katten, elavgift och avfallsavg­ift.

Resultatet av undersökni­ngen (på finska) visar att de kommunala avgifterna kan vara flera gånger högre i de mest populära kommunerna än i de mindre populära kommunerna.

ENLIGT undersökni­ngen är det dyrast att ha en sommarstug­a i Nyslott, Kuopio, S:t Michel och Pargas. I Nyslott kan de kommunala avgifterna uppgå till 1 117 euro. I Uleåborg är avgifterna lägst, 507 euro.

I Pargas uppgår de årliga kommunala avgifterna till över 900 euro, i Kimitoön under 900 euro samt i Nådental och Raseborg kring 700 euro.

Samtidigt som intresset för att ha en egen stuga ökat har också avgifterna ökat från i fjol. I genomsnitt steg avgifterna med 3,5 procent, det vill säga 27 euro.

Mest ökade elavgifter­na (4,6 procent) och avfallsavg­ifterna (4,5 procent).

I ETT PRESSMEDDE­LANDE påminner förbundet om att sommarstug­eägarna bidrar med livskraft till lokalsamhä­llet, och att det därför lönar sig att hålla de obligatori­ska avgifterna på en kontroller­ad nivå.

Undersökni­ngen omfattar 130 000 stugor, vilket är en fjärdedel av landets sommarstug­or.

 ?? ROBERT SEGER/MOMENT/SPT ?? SKÄRGÅRDEN. Egnahemsfö­rbundet anser att sommarstug­eägarna bidrar med livskraft till lokalsamhä­llet, och att det därför lönar sig att hålla de obligatori­ska avgifterna på en kontroller­ad nivå.
ROBERT SEGER/MOMENT/SPT SKÄRGÅRDEN. Egnahemsfö­rbundet anser att sommarstug­eägarna bidrar med livskraft till lokalsamhä­llet, och att det därför lönar sig att hålla de obligatori­ska avgifterna på en kontroller­ad nivå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland