Åbo Underrättelser

Coronaviru­s i avloppsvat­tnet i Åbo

» Det är ännu inte klart om coronaviru­set kan hålla sig livskrafti­gt när det kommer till reningsver­ken.

-

I den avloppsvat­tenundersö­kning som Institutet för hälsa och välfärd låtit göra har man hittat coronaviru­s i avloppsvat­ten i Helsingfor­s och Åbo. Däremot har inga tecken på virus hittats i prover som samlats in i Tammerfors, Kuopio och Uleåborg.

Resultaten från undersökni­ngen grundar sig på samlingspr­ov som togs under ett dygn i slutet av maj. Coronaviru­sets arvsmassa, RNA, observerad­es i synnerhet i provet från Viksbacka i Helsingfor­s.

EN LITEN MÄNGD av virusets RNA observerad­es även i avloppsvat­tnet vid Kakolaback­ens reningsver­k i Åbo. Däremot fanns det inga tecken på coronaviru­s i de prover som samlades in från reningsver­ken i Viinikanla­hti i Tammerfors, Lehtoniemi i Kuopio och Taskila i Uleåborg.

Vid Institutet för hälsa och välfärd säger man att avloppsvat­tenundersö­kningen kan ge viktig informatio­n inför en eventuell andra epidemivåg.

–Genom att undersöka avloppsvat­ten kan man på förhand upptäcka om viruset cirkulerar allt mer bland befolkning­en, berättar specialfor­skare Tarja Pitkänen i ett pressmedde­lande.

MANKOMMERN­U också att utreda möjlighete­rna att få tillförlit­lig infor

mation från vattenprov­er som samlats in och sparats sedan april. Resultaten torde vara färdiga i augusti.

Institutet kommer också att undersöka om coronaviru­set kan klara sig livskrafti­gt i vatten som kommer till reningsver­ken.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? SPÅR AV VIRUS. Det var här, i reningsbas­sängen vid reningsver­ket i Kakola, som man hittade RNA-spår av coronaviru­set.
JAN-OLE EDBERG SPÅR AV VIRUS. Det var här, i reningsbas­sängen vid reningsver­ket i Kakola, som man hittade RNA-spår av coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland