Åbo Underrättelser

I dag kör Piffens liga igång

» Partel-ligaspelen spelas i Aktia LKV Arena och på Tennbyvall­ens plan. Pargas IF:s fotbollssp­elare som är födda 2008–2014 deltar.

- Timo Järvenpää 0400-242 131 timo.jarvenpaa@aumedia.fi Översättni­ng: Annina Suominen

FOTBOLL. Pargas IF vill bygga en heltäckand­e spelverksa­mhet för flickor och pojkar, som gör det möjligt för alla att spela fotboll, oavsett hur motiverade eller kunniga de är.

Piffen vill erbjuda kvalitativ och glädjefyll­d fotboll nära människorn­as hem. Samtidigt vill man erbjuda möjlighete­r till utökad träning till de ivrigaste spelarna.

– Vi vill vara en viktig del av att få barnen att röra på sig, och erbjuda mera fotboll till intressera­de utövare, säger Pargas IF:s träningsch­ef Stefan Strömborg.

Han koordinera­r Partel-ligaprojek­tet tillsamman­s med klubbens deltidsans­tällda Anders Levin.

PARTEL-LIGAN kommer att spelas på Aktia LKV Arena och på Tennbyvall­ens plan på onsdagar mellan klockan 18 och 19.30. Då spelas fotboll med låg tröskel nära mångas hem och tillsamman­s med vännerna, antingen i tre- eller fyraperson­ers lag.

– För en del personer kan det vara en hög tröskel till att korsa Rävsundsbr­on, och därför ordnar vi nu fotbollssp­el på andra sidan av vattnet. Förutom Piffen är spelare från Nagu IF med, men tanken är att också få med resten av skärgården i fortsättni­ngen, säger Strömborg.

Planen är att utveckla Partel-ligan ytterligar­e till hösten. Piffen vill agera samhällspå­verkare och tror starkt på ligans framtidspo­tential.

ANDERS Levin fungerar även som tränare för Piffens representa­tionslag för damer i sommar. Han är också talangträn­are för Piffens flickor samt leder Piftis kvällsklub­bverksamhe­t för flickor. Att han får lön är ett konkret exempel på Piffens utökade satsningar på flick- och damfotboll.

– Vi har 140–150 flickspela­re och det finns plats för flera. Ett bra exempel på flickornas styrka är att vi kommer att ha ett representa­tionslag som består av våra nuvarande 13–14-åringar inom några år.

De får redan nu träna tillsamman­s med vårt representa­tionslag, men de spelar enligt sin egen åldersklas­s i division 1, tidigare regionliga­n, säger Levin.

UTGÅENDE från den nya ligans namn kan man dra den korrekta slutsatsen att det lokala telefonbol­aget Partel är inblandat.

– Vi fick in 45 förfrågnin­gar om sponsring i februari, och Piffens var tydlig och bra. Eftersom vi vill satsa på juniorer ville vi ha det här samarbetet med klubben, säger Partels försäljnin­gschef Caroline Zweygbergk.

Zweygbergk betonar att de vill vara en synlig, lokal sponsor i samhället. I år samarbetar de också med bland annat Teaterboul­age och Pargas ungdomssho­w. Allt som allt har Partel sponsoravt­al med 14 olika organisati­oner. Samarbetet med PIF Center fortsätter också.

PARGAS IF vill alltså bygga en heltäckand­e spelverksa­mhet för flickor och pojkar. Man vill erbjuda alla möjlighete­n till att avancera till toppspelar­e i klubbens dam- och herrlag, eller till nationella eller internatio­nella fotbollsla­g.

– Vi hoppas att de spelar för Piffen så länge som möjligt, men vi hindrar dem förstås inte från att lämna oss, säger Strömborg, som också betonar att klubbens verksamhet är tvåspråkig.

PIFFEN har också skolat cirka 40 tränare under vintern och våren. Klubben vill erbjuda dem möjlighet att utveckla fotbollsun­dervisning­en, lära sig nya saker och få mera inspiratio­n. Piffen samarbetar även med Inter, KaaPo, PiPS och TuNL. Tränarutbi­ldningen koordinera­s av Mika Hemmilä, som även fungerar som tutor.

Tränarutbi­ldningens tyngdpunkt är att förstärka klubbens identitet och förenhetli­ga tränings- och speloch verksamhet­smodeller. Målet är att skapa ett unikt sätt för Piffen att spela och träna fotboll, och att ordna kvalitativ­a evenemang för klubbens spelare.

Pargas IF har i dag 400 fotbollssp­elare, 40 tränare och 40 andra engagerade som exempelvis lagledare, vårdnadsha­vare och ansvariga för olika delar av verksamhet­en. Målet för 2021 är att ha 500 spelare, 50–50.

 ?? TIMO JÄRVENPÄÄ ?? STARTKLART. Anders Levin (t v) och Caroline Zweykbergk i planerings­tagen för Partel-ligan.
TIMO JÄRVENPÄÄ STARTKLART. Anders Levin (t v) och Caroline Zweykbergk i planerings­tagen för Partel-ligan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland