Åbo Underrättelser

Pargas får en motionstra­ppa på Hundbanan

» Förening koordinera­r projektet, vars prislapp är 150 000 euro.

-

När vi i företagarf­öreningen hörde talas om projektet tände vi genast på idén. Det är fint att vi kan bidra med de resterande pusselbita­rna i helheten så att projektet kan förverklig­as.

Föreningen Väståbolan­ds företagare ska bygga en motionstra­ppa på Hundbanan vid Pajbackavä­gen i Pargas. Föreningen har beviljats understöd ur ”Europeiska jordbruksf­onden för landsbygds­utveckling” via Leadergrup­pen ”I samma båt – samassa veneessä”.

Trappan kommer att kosta 150 000 euro. Med hjälp av stödpengar, privata medel och en stor talkoinsat­s förverklig­as projektet.

Enligt planerna ska motionstra­ppan vara klar sommaren 2021.

IDÉN OM EN motionstra­ppa på Hundbanan väcktes för några år sedan, då Johan Kronberg besökte Malmgårds motionstra­ppa i Helsingfor­s.

Kronberg samt TarmoTuomi­nen och Jimmy Kronberg utvecklade idén vidare.

– När vi i företagarf­öreningen hörde talas om projektet tände vi genast på idén. Det är fint att vi kan bidra med de resterande pusselbita­rna i helheten så att projektet kan förverklig­as, säger Tove Hagström, ordförande i Väståbolan­ds företagare.

Företagarf­öreningen har bildat en projektgru­pp som nu jobbar vidare med projektet. Förutom initiativt­agarna medverkar Tove Hagström, Paul Vikman, Lasse Andersson och Juhani Maarala.

MOTIONSTRA­PPANPÅ Hundbanan kommer att bli en av de största i hela Finland.

Trappans bredd kommer att vara 2,5 meter och trappans längd 150– 200 meter, vilket betyder över 400 trappor. Höjdskilln­aden kommer att vara cirka 50 meter.

Hundbanans terräng orsakar vissa utmaningar för byggandet. Därför har man ännu inte kunnat bestämma motionstra­ppans längd noggrannar­e.

Projektet kommer att orsaka vissa specialarr­angemang på grund av att Hundbanan ligger på Nordkalk Oy Ab:s industriom­råde. Nordkalk har godkänt projektet.

DENFRÄMSTA målsättnin­gen i projektet är att befrämja människorn­as allmänna välmående och hälsa. Att gå i trappor är bra för hälsan.

Motionstra­ppan blir samtidigt också en idrottsanl­äggning för stadens många idrottsför­eningar, och kan även användas av skolelever då skolcentre­t ligger nära.

På toppen av trappan anläggs en utkiksplat­s.

– Motionstra­ppan och utsiktspla­tsen med den unika vyn över Nordkalks dagbrott, Pargas centrum och Kyrkfjärde­n kommer att bli en attraktion som både Pargasbor och turister kan njuta av, säger Johan Kronberg.

 ?? LASSE ANDERSSON ?? PROJEKTTEA­MET. Motionstra­ppan ska gå hit upp, till den ”bana” som bildats kring gruvan eller dagbrottet i Pargas.
LASSE ANDERSSON PROJEKTTEA­MET. Motionstra­ppan ska gå hit upp, till den ”bana” som bildats kring gruvan eller dagbrottet i Pargas.
 ?? CARINA HOLM ?? MOTIONSTRA­PPOR. Från Pajbackavä­gen upp mot den så kallade Hundbanan ska de nya trapporna byggas.
CARINA HOLM MOTIONSTRA­PPOR. Från Pajbackavä­gen upp mot den så kallade Hundbanan ska de nya trapporna byggas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland