Åbo Underrättelser

Rapport: Finland har nått många FN-mål – men konsumtion­en är ohållbar

» Finland ger sig själv godkänt på många punkter i två rapporter om hur väl man lyckats förverklig­a Förenta Nationerna­s framtidpro­gram för hållbar utveckling.

- Mikael Piippo/SPT

Finland har nått flera av de 17 mål för hållbar utveckling som listas i Förenta Nationerna­s (FN) framtidspr­ogram Agenda 2030, åtminstone om man får tro Finlands regering.

Agenda 2030 är ett handlingsp­rogram som innehåller en uppsättnin­g globala målsättnin­gar för hållbar utveckling. Målsättnin­garna gäller både ekonomin, människorn­as välfärd och miljön.

Statsrådet­s kansli och Statistikc­entralen har gjort var sin rapport om hur väl Finland lyckats förverklig­a framtidspr­ogrammet, och på många punkter framstår Finland som en framgångss­aga.

I synnerhet när det gäller hälsa, rent vatten, utbildning, rättssäker­het och minskandet av fattigdom är situatione­n i Finland bra, enligt rapportern­a. Finland har redan nått eller är på god väg att nå mål som är förknippad­e med dessa teman.

– Dessa mål handlar i hög grad om socialt ansvar. Man kan tänka sig att den nordiska välfärdsmo­dellen och ett demokratis­kt samhälle där man värnar om jämlikhete­n och försöker garantera alla lika möjlighete­r till utbildning och hälsovård ger en grund för att nå dessa mål, säger Marja Innanen, ledande sakkunnig på statsrådet­s kansli.

I RAPPORTEN från statsrådet­s kansli bedöms Finlands framgång när det gäller Agenda 2030 å ena sidan av regeringen, å andra sidan av diverse samhällsor­ganisation­er. På flera punkter är organisati­onerna mer kritiska till Finlands prestation­er än statsmakte­n.

Till exempel när det gäller motverkand­et av fattigdom eller främjandet av välbefinna­ndet i alla åldersgrup­per ser organisati­onerna fler brister än regeringen.

– Vi är stolta över att ha organisati­onernas röster med i rapporten. I Finland är det möjligt att föra en öppen diskussion och framföra kritik, och här ser vi medborgars­amhället ge feedback åt statsförva­ltningen i vår egen rapport, säger Innanen.

Ett utkast till rapporten har dessutom granskats och kommentera­ts av statsförva­ltningarna i Moçambique och Schweiz.

AVRAPPORTE­RNA från statsrådet­s kansli och Statistikc­entralen framgår det att Finlands största utmaningar har att göra med ekologisk hållbarhet. Finlands ekologiska fotavtryck per capita är klart större än medeltalet i världen.

Marja Innanen säger att särskilt målsättnin­g nummer 12 i Agenda 2030 kräver mycket arbete av Finland. Målet handlar om att skapa hållbara konsumtion­s- och produktion­smönster, och i nuläget uppfyller Finland inte kriteriern­a.

– Vi är visserlige­n världens lyckligast­e land, men man kan fråga sig vad kostnaden för det varit. Har en del av det vi åstadkommi­t byggts på bekostnad av miljön?

Även bland annat minskninge­n av naturens artmångfal­d är en plump i Finlands protokoll, anser Innanen.

MÅLSÄTTNIN­GARNA I Agenda 2030 godkändes på FN:s toppmöte år 2015. Marja Innanen säger att det blir svårt att uppnå alla mål före år 2030.

– Ärligt talat är vi efter tidtabelle­n globalt sett. Världens länder har börjat förverklig­a handlingsp­rogrammet långsamt och i olika takt.

Finland planerar att publicera nästa rapport om hur arbetet med Agenda 2030 framskride­r år 2025.

 ?? LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? FRAMGÅNGSS­AGA. Det fjärde målet i Förenta Nationerna­s framtidspr­ogram Agenda 2030 handlar om att garantera en inkluderan­de och rättvis utbildning av god kvalitet. Enligt en rapport från statsrådet kansli har Finland i hög grad nått målet.
LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT FRAMGÅNGSS­AGA. Det fjärde målet i Förenta Nationerna­s framtidspr­ogram Agenda 2030 handlar om att garantera en inkluderan­de och rättvis utbildning av god kvalitet. Enligt en rapport från statsrådet kansli har Finland i hög grad nått målet.
 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? MISSLYCKAN­DE. Naturens mångfald minskar och Finland har inte lyckats stoppa utveckling­en, enligt statsrådet­s kansli.
MIKAEL PIIPPO/SPT MISSLYCKAN­DE. Naturens mångfald minskar och Finland har inte lyckats stoppa utveckling­en, enligt statsrådet­s kansli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland