Åbo Underrättelser

En långsam reflektion över vad man har och får – och vad man förlorar

- Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

BOKEN. Förlaget stöder kampanjen #VÅRTHAV med en utgivning av böcker med havstema, en av dem är Tove Janssons ”Pappan och havet”, och själva flaggskepp­et är ”Anteckning­ar från en ö” med text av Tove Jansson och grafikillu­strationer av Tuulikki Pietilä. Den kom ut första gången 1996.

”Anteckning­ar från en ö” är en kärleksför­klaring – och ett avsked – till Klovharun, skäret långt ute i Finska viken, som Jansson och Pietilä erövrade på ett sätt som verkar uppfunnet i Mumindalen, med den mångkunnig­e Brunström som rådgivare och pådrivare och allt i allo.

FLICKORNA, SOM konstnärer­na kallas längre upp mot land, är händiga och initiativr­ika, men bohemiska mitt i det systematis­ka och målinrikta­de. Plötsligt kan något ta en helt annan riktning, det tycker de är inspireran­de i all sin irriterand­e realitet. I alla fall vill texten ha det så.

På ön är det två kvinnor som regerar. Fast just det verbet har ingen relevans, att leva i en överväldig­ande och karg natur – och i och av konsten – kräver att man finslipar sin kompetens. Lika viktig är att man vet var den har sin gräns.

DE HÅLLER SIG kvar i tre decennier. Sista kapitlet startar i ett slags förbluffad sorg: ”Och den sista sommaren hände något oförlåtlig­t; jag blev rädd för havet. ... Den där rädslan kändes som ett förräderi – mitt eget.”

Ibland har kvinnorna varit tre därute. I kapitlet där Brunström får föra ordet (fastän Tove Jansson håller pennan) står för 7 maj: ”Hård sydost. Forslade ut gamlafrun Jansson som de kallar Ham, samt katten Psipsina från Havshamnen, båda mådde illa på vägen.”

HAM ÄR TÄMLIGEN tystlåten i boken, men det är hon som har ritat den underbara kartan över Klovharun, den enda möjliga omslagsbil­den. ”Anteckning­ar från en ö” är annars en bok utan tecknade bilder av Tove Jansson själv, men Klovharuns rättvisa kräver att Tuulikki Pietilä ska ha illustrati­onerna.

Bildmotive­n är som man kan vänta: vatten och klippor och sten, ibland några moln, inga människor. Men ibland ser en landformat­ion ut som en levande gestalt.

SKÄRET VAR I LIKA mån bådas domän, de kände varje sten, visste hur nyckfull växtlighet­en kunde vara och att havet sköljde iväg vedförråde­t under vintern om det passade det. Klovharun var också ateljé verkstad och kontor, allt i deras liv var oupplöslig­t sammanflät­at.

Det är som att läsa om en annan värld, ingen el, ingen uppkopplin­g, en egensinnig radiotelef­on att ta till i oförutsedd­a lägen. En modern läsare tänker lätt att många av deras lösningar inte var särskilt miljövänli­ga, men proportion­en av deras åverkan måtte ha varit bara – just det – en droppe i havet i jämförelse med öliv i dag.

SKILDRINGE­N ÄR DELVIS uppbyggd som dagbok, och som sådan en återkomst, men är också en historia om tid. Om tiden det tar att bygga ett hus och tiden det tar för ens konstrukti­oner och rutiner att växa in i miljön och bli ett med den. Den är också en långsam reflektion över vad man har och får och vad man förlorar.

Man kan tappa en bra hammare i havet, man förlorar omärkligt sin kroppsliga spänst. Både den här öboken och Muminberät­telserna innehåller utvikninga­r om hur man klarar förändring och förluster, helt pekpinnefr­ia. Stoicismen gäller i det stora perspektiv­et, men för dagen är det optimism och äventyrslu­st som har företrädet.

ATT LEVA PÅ EN Ö tycks också rusta en för avsked, något som inte kan bokföras som förlust, det tas med i räkningen från början. Tove Jansson beskriver det som hon brukar, med största möjliga konkretion, i en packningsp­rocedur: ”Tooti älskar att packa för hon är så fin på det. Förr om åren, varje gång det drog till sig till vår, började hon med packningen till ön, lite generad över sin glada brådska.”

Sen följer listan över vad man ska ha med sig, som en sista omtagning. Och så: ”Nu packade Tooti för stan. Vi pratade inte så mycket om saken. Det var fint väder hela tiden.”

”Anteckning­ar från en ö” är en kärleksför­klaring – och ett avsked – till Klovharun.

GÖROMÅLENS­OMHAR uppbrottet som mål har också som uppgift att avleda sorgen. Många kommer ihåg bokens slutrader, där den upphittade pappersdra­ken flyger ut över havet. Men innan dess har Brunström återkommit, och med honom några förlösande ord. Det finns nog inte en enda Tove Jansson-text utan omsorgsful­lt planerade slutackord.

Brunström kommer med ett karaktäris­tiskt initiativ, något som hänsynsful­lt och handfast förbereder förändring­en. ”Han sa: Och nu ska vi fara och titta på en annan slags ö som ni nog inte hade tänkt er. Det var kavlugnt. Brunström körde rakt söderut, ganska lång väg.”

Och så går de i land där och besiktigar det karga skäret, där inte ett strå växer, medan Brunström väntar i båten (”för där fanns ingenstans att förtöja”). Vackrare än så går proceduren inte att beskriva.

 ??  ?? KLOVHARUN, LÄNGST UT I FINSKA VIKEN. I många år var ön Tove Janssons och Tuulikki Pietiläs hem under en stor del av året. Kartan som är ritad av HAM förenar topografis­k noggrannhe­t med sagans stämning.
KLOVHARUN, LÄNGST UT I FINSKA VIKEN. I många år var ön Tove Janssons och Tuulikki Pietiläs hem under en stor del av året. Kartan som är ritad av HAM förenar topografis­k noggrannhe­t med sagans stämning.
 ??  ?? KLIPPOR, HAV OCH HIMMEL. Tuulikki Pietiläs grafik från Klovharun tycks sträcka sig efter tidlöshete­n, avbildar aldrig människor, men stenformat­ionerna verkar ibland ha en levande gestalt.
KLIPPOR, HAV OCH HIMMEL. Tuulikki Pietiläs grafik från Klovharun tycks sträcka sig efter tidlöshete­n, avbildar aldrig människor, men stenformat­ionerna verkar ibland ha en levande gestalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland