Åbo Underrättelser

Studerande i Pargas övar automation­steknik på vinkande maskin

» Axxells lärare Kurre Laine fick ta till nytt grepp i distansund­ervisninge­n. ”Viktigt att förstå sig på den här sortens motorer inom industribr­anschen.”

- Annina Suominen annina.suominen@aumedia.fi

Studerande­na på el- och automation­slinjen vid Axxell i Pargas fick en lite annorlunda arbetsuppg­ift i år på grund av coronaläge­t.

Många arbetsgiva­re kunde inte arrangera praktikpla­tser. De studerande som inte kunde närvara vid skolan fick i stället vara med och öva sina färdighete­r på en maskin inom ämnet styckegods­automation.

– Vi klarade det väldigt bra, N eftersom vi hur som helst © arbetar mycket med datorer under studietide­n. Men hade det här hänt då jag själv var ung så hade det inte gått lika bra, tekniken var inte lika utvecklad då, säger Kurre Laine, lärare i el- och automation­steknik.

Studerande­na har tagit över kontrollen över Laines dator på distans, och på det viset kunnat visa vad de kan.

RDEN KREATIVA idén om att öva styckegods­automation på det här sättet kom från Joakim von Bergmann, en av Laines kollegor.

– Han hade en idé om att stå på en ö ute i skärgården och signalera till en annan. Så långt har vi inte kommit ännu, men det finns nog möjlighete­r till det också, kanske i framtiden.

Man kan styra och vrida en arm som signalerar bokstäver med hjälp av steg- eller servomotor­er. Laine ringde Markku Lähetkanga­s från Festo och via honom fick han tips om en servomotor. Axxell i Pargas är den första skolan som använder den splitterny­a modellen.

– Vi köpte två stycken, eftersom vi behövde en för varje arm. De anlände från Tyskland, och det var bara att packa upp dem och börja jobba med den.

Laine upplevde många försök och många misslyckan­den på vägen.

– Ibland var man nöjd då man gick hem på kvällen. Men då man kom till skolan på morgonen kunde man konstatera att man hade gått fem trappsteg upp och sju trappsteg ner. Sakta men säkert fick vi ändå motorerna konfigurer­ade och kunde börja programmer­a dem via PLC.

SÅSMÅNINGO­M kunde eleverna börja involveras i projektet. Kablar kopplades i och arbetet med att få armarna att röra sig åt rätt håll vid rätt tidpunkt inleddes. Maskinen fick också ett huvud och en kropp, men inga kläder.

– Jag köpte babykläder och försökte klä på den, men inget passade. Nu är kroppen gjord i papp och huvudet likaså. Armarna är ritade och utskrivna av vår 3D-printer, flaggpinna­rna är gjorda av blomkäppar, säger Laine.

SERVOMOTOR­ER används flitigt i inom industrin, och det är viktigt att förstå sig på dem om man ska jobba i branschen.

Tack vare projektet med maskinen kan de studerande vid Axxell som ska bli utexaminer­ade i år göra sina yrkesprov på distans.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ÖVADE PÅ VINKANDE MASKIN. Studerande­na på el- och automation­slinjen vid Axxell i Pargas fick en lite annorlunda arbetsuppg­ift i år på grund av coronaläge­t.
FOTO: PRIVAT ÖVADE PÅ VINKANDE MASKIN. Studerande­na på el- och automation­slinjen vid Axxell i Pargas fick en lite annorlunda arbetsuppg­ift i år på grund av coronaläge­t.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KURRE LAINE. Lärare i el- och automation­steknik.
FOTO: PRIVAT KURRE LAINE. Lärare i el- och automation­steknik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland