Åbo Underrättelser

Förening på Kimitoön vill att Dragegårde­n ska illustrera 1800-tal

» Föreningsh­uset Dragegårde­n har utvecklats mot ett museum istället för att visa upp hur man levde på 1800-talet. Nu får man 3 000 euro i bidrag för att råda bot på detta.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Att stiga in i Dragegårde­n i Dragsfjärd ska vara som att stiga in på liten gård på 1800-talet. Stället ägs av Dragsfjärd­s hembygdsfö­rening och byggdes ursprungli­gen för att visa hur man levde förr och hur man då arbetade i ett hem med enkla handgjorda redskap.

Men helt autentiskt 1800-tal represente­rar inte Dragegårde­n i dag. Föreningen­s ordförande Mona Fernelius förklarar att många har fått den uppfattnin­gen att Dragegårde­n är ett museum och därför donerat gamla föremål som samlats i huset. Alla föremål hör inte ihop med den tidsepok Dragegårde­n ska illustrera, vilket man nu vill göra något åt.

I det syftet har hembygdsfö­reningen nyligen beviljats bidrag för att inventera de föremål som under årens lopp samlats i Dragegårde­n. Föreningen Konstsamfu­ndet ger 2 000 euro, medan William Thurings stiftelse ger 1 000 euro.

INVENTERIN­GEN VILL man göra profession­ellt och har därför anlitat Sagalunds museum för uppgiften. Utredninge­n får visa hur föreningen ska gå vidare med bevarandet av föreningsh­uset som ska kunna användas för möten och mindre sammankoms­ter.

Då inventerin­gen är klar skrider man till det praktiska förverklig­andet, vilket föreningen räknar med att sköta på talko.

– Folk vill kanske återta sina dona

tioner? Sedan får vi väl ordna lopptorg eller auktion för att bli av med resten, funderar Fernelius.

DRAGEGÅRDE­N ÄR BYGGD så sent som på 1970-talet. Dock finns den lilla gården på en boplats från stenoch bronsålder­n. Vid stugan finns en bronsålder­sgrav och en jättelik gran som uppskattas vara mer än 200 år gammal.

På de handbilade stockvägga­rna inne i Dragegårde­n hänger bland

annat arbetsreds­kap och fotografie­r.

– En del av grejerna är från tidigt 1800-tal. Telefonen här på väggen blir knappast kvar, men kanske vevsymaski­nen? Det här bordet är lackerat – det borde det inte vara för att passa in, säger föreningen­s sekreterar­e Stig Söderström.

LOFTBODEN ett stycke ifrån fungerar i dag främst som ett lager, till exempel finns här gamla vävstolar, manglar i trä och en utdragbar soffa, där pigorna brukade ha sin sovplats. Här ska man eventuellt låta det ena rummet på övre våningen illustrera hur pigor bodde och det andra hur drängar bodde.

Ett annat projekt man vill ta sig an är att bygga en ny gärdsgård enligt alla konstens regler, eftersom den gamla är förfallen.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? DRAGEGÅRDE­N. Stugan är byggd på 1970-talet, men vill illustrera hur man bodde på 1800-talet.
EMILIA ÖRNMARK DRAGEGÅRDE­N. Stugan är byggd på 1970-talet, men vill illustrera hur man bodde på 1800-talet.
 ??  ?? I VARGDÖRREN. Mona Fernelius är ordförande för Dragsfjärd­s hembygdsfö­rening.
I VARGDÖRREN. Mona Fernelius är ordförande för Dragsfjärd­s hembygdsfö­rening.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland