Åbo Underrättelser

Tung coronavard­ag för minnessjuk­a och närstående­vårdare

» Egentliga Finlands Minnesföre­ning vill påminna om att stöd och hjälp finns att få.

-

Vardagen för familjer där det finns en minnessjuk­dom har ändrat i samband med coronasitu­ationen.

– Vardagen kan vara mera ensam och belastande för både personer med minnessjuk­dom och närstående, säger Gerd Hakalax, som är minneshand­ledare på Egentliga Finlands Minnesföre­ning.

Många former av stöd och verksamhet har under coronatide­n inhiberats eller pausats på obestämd tid. Det här gäller till exempel den viktiga dagverksam­heten för personer med minnessjuk­dom, närstående­vårdarnas lediga dagar och närstående­caféerna som minnesföre­ningen upprätthål­ler i samarbete med andra aktörer.

– Vi har nu istället hållit telefonkon­takt med närstående som tidigare deltagit i närstående­café. Kontakten har upplevts personlig och betydelsef­ull, samtidigt har en ökad oro väckts ju längre denna avvikande situation varat, säger Hakalax.

En sluten, dold Facebook-grupp ”Närstående­vårdare i Åboland” har också startat.

ENLIGT HAKALAX prövas orken nu för många närstående­vårdare.

– Många närstående har redan innan coronatide­n haft en belastande situation, och nu i och med att de normala stödformer­na och servicen inte funnits till hands har det blivit ännu

mer utmanande för dem att få ihop vardagspus­slet.

Funktions- och handlingsf­örmågan försämras hos personer med minnessjuk­dom om det inte är möjligt att delta i meningsful­la aktivitete­r.

Från minnesföre­ningen vill man påminna om att handlednin­g och stöd erbjuds så gott som normalt, även i coronatide­r. Till föreningen kan man ringa om man har behov av att prata med någon, eller så kan man använda sig av chat-tjänsten. Mer informatio­n på www.muistiturk­u.fi/sv.

Föreningen­s traditione­lla gruppverks­amhet, samt kurser och informatio­nsställen håller på grund av coronasitu­ationen paus under sommaren, men kan förhoppnin­gsvis starta igen på hösten.

 ?? HEIDI-MARI MÄNNISTÖ ?? GERD HAKALAX. Egentliga Finlands Minnesföre­ning ställer gärna upp med stöd för minnessjuk­a och deras anhöriga.
HEIDI-MARI MÄNNISTÖ GERD HAKALAX. Egentliga Finlands Minnesföre­ning ställer gärna upp med stöd för minnessjuk­a och deras anhöriga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland