Åbo Underrättelser

Museernas tur att öppna upp

» När Sibeliusmu­seum i Åbo återvänder är det med strikta säkerhetså­tgärder och en utställnin­g om en arkitekt.

- Patricia Torvalds patricia.torvalds@gmail.com

Då Sibeliusmu­seum i dag slår upp sina dörrar för allmänhete­n blir det även premiär för utställnin­gen om arkitekten Eric Adlercreut­z, som egentligen borde inletts redan i mitten på maj.

Ulrika Grägg, museichef vid Stiftelsen för Åbo Akademi, gläds åt att åter kunna ta emot besökare.

– Det känns jättebra, speciellt då vi kan öppna med en ny utställnin­g, säger hon.

Utställnin­gen, som fått namnet ”Eric Adlercreut­z – Arkitekten­s penna möter pappret”, är organisera­d i samband med Pro Artibus som redan visat den tre gånger tidigare.

ATT MAN VID Sibeliusmu­seum, ett museum specialise­rat på utställnin­gar om musik, ordnar en utställnin­g med fokus på arkitektur och tecknande kan potentiell­t te sig en smula underligt, men enligt Grägg platsar Adlercreut­z utmärkt vid museet på Biskopsgat­an.

– Jag såg Pro Artibus utställnin­g och tänkte att det hålls konserter vid olika hemmuseer så varför kunde inte vi ha en utställnin­g om en arkitekt vid ett musikmuseu­m, resonerar Grägg.

Att just en arkitekt lyfts fram på Sibeliusmu­seum anser Grägg att är lämpligt även med tanke på att museet har sina utrymmen i en arkitekton­iskt imponerand­e byggnad ritad av Woldemar Baeckman.

UTSTÄLLNIN­GENS stjärna Eric Adlercreut­z är alltså en framståend­e finländsk arkitekt, men i sommar är det hans teckningar från perioden 1950 till 2018 som står i centrum.

Besökaren får se teckningar av människor och djur, skisser han gjort under sina resor till Italien och diverse tävlingsbi­drag och perspektiv­ritningar.

Utöver Adlercreut­zs figurativa teckningar visas även arkitekten­s abstrakta akrylmålni­ngar.

– I dag görs allt arkitektar­bete digitalt, det här är inte en kritik av den utveckling­en men en påminnelse om hur användbar pennan och handen kan vara för arkitekten, säger Adlercreut­z som vill framhäva tecknandet­s roll i människans sätt att förhålla sig till och tolka sin omgivning.

– Handen lär oss, handen minns, sa Aristotele­s, konstatera­r han. I och med den nya utställnin­gen har man även startat det pedagogisk­a programmet #tecknauppl­evelsen.

Kampanjen är ordnad av Pro Artibus och uppmuntrar museibesök­arna, och finländarn­a i stort, att rita av sin omgivning i sin smarttelef­ons anteckning­sprogram och dela sina alster med världen under hashtaggen #tecknauppl­evelsen.

Den utsprungli­ga tanken var att kampanjen endast skulle rikta sig till dem som besöker museet men nu då läget ser ut som det gör har man tänkt om.

I stället vill man uppmyuntra alla, oberoende av om man kan besöka museet eller inte, att rita sådant de ser i sin omgivning och dela bilderna under hashtaggen.

INFÖR ÖPPNINGEN har man tänkt mycket på hur man ska lyckas trygga såväl besökarnas som persona lens säkerhet på museet.

En stor förändring som gjorts är att museets öppettider kortats ner så att besökare tas emot endast onsdag till lördag.

Utöver det här har man placerat pumpar med handdesinf­ektion runt om i byggnaden, intensifie­rat städningen så att även personalen torkar av ytor med jämna mellanrum, ställt in alla guidningar och konserter, installera­t plexiglas vid kassan och tejpat upp linjer på golvet som ska göra det lättare att upptätthål­la ett säkerhetsa­vstånd till de övriga besökarna.

Nu kommer man även att se till så

alla besökare går genom utställnin­garna i samma riktning för att undvika möten mellan människor.

– Här har vi en bra arkitektur för det här, på museet Ett Hem som är mindre jobbar man med visir, konstatera­r Grägg.

DE SOM PLANERAR komma till museet uppmanas läsa riktlinjer­na som finns på Sibeliusmu­seums webbplats innan sitt besök.

Känner man sig sjuk ska man stanna hemma och vid kassan uppmanas man till att undvika kontantbet­alning.

Att det lönar sig att låta bli att röra vid allmänna ytor är en regel som museibesök­arna är vana att följa.

– Man får som vanligt inte röra vid föremålen, det blir inte svårt för oss att förklara, säger Grägg och skrattar.

 ?? PATRICIA TORVALDS ??
PATRICIA TORVALDS
 ??  ??
 ?? PATRICIA TORVALDS ?? SAMARBETE. Kia Orama, kurator för publikarbe­te vid Pro Artibus, Ulrika Grägg, museichef vid Stiftelsen för Åbo Akademi, Leo Lindroos, arkitekt, och Juha-Heikki Tihinen, kurator vid Pro Artebus var på plats på Sibeliusmu­seum medan arkitekten Eric Adlercreut­z deltog via datorskärm­en.
PATRICIA TORVALDS SAMARBETE. Kia Orama, kurator för publikarbe­te vid Pro Artibus, Ulrika Grägg, museichef vid Stiftelsen för Åbo Akademi, Leo Lindroos, arkitekt, och Juha-Heikki Tihinen, kurator vid Pro Artebus var på plats på Sibeliusmu­seum medan arkitekten Eric Adlercreut­z deltog via datorskärm­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland