Åbo Underrättelser

Äggpå annat sätt

» En syrlig bearnaises­ås nedrörd i äggen gör äggröran extra luftig.

- Text & foto: Sofie Sergelius

Ägg är en klassiker att äta till frukost eftersom den innehåller mycket protein vilket i sin tur håller hungern borta. Prova på två tuffa nya äggrätter denna sommar och börja dagen fylld av energi!

Kommer stekt ägg och omelett ut ur öronen?

Lata sommardaga­r är den perfekta tidpunkten att prova på nya sätt att tillreda ägg. Hur låter det med spännande drakägg eller en twist på klassikern Ägg Benedict? Använd ägggulorna som blivit över från drakäggen till exempel till receptet på bearnaises­ås.

DRAKÄGG

2 portioner

6 äggvitor

2 äggulor

2 krm salt

1 krm grovmalen svartpeppa­r 2 krm tabasco

20 g parmesanfl­arn

2 msk chili-con-carne (eller kryddad köttfärs/bologneses­ås eller liknande)

2 tsk rökt paprikapul­ver

2 tsk vitlökspul­ver

1 tsk spiskummin

2 krm chilifling­or

Värm ugnen till 175 grader. Separera äggvitorna från gulorna. Vispa upp äggvitorna. Tillsätt salt, peppar och tabasco och fortsätt vispa äggvitorna till ett hårt skum.

Lägg ett bakplåtspa­pper på en ugnsplåt.

Ta hälften av äggvitesku­mmet och forma två runda ”bon” med en grop i mitten. Fyll gropen först med parmesanfl­arn, lägg på 1 matsked chilicon-carne och toppa med en äggula.

Fördela resten av äggvitesku­mmet på äggboet och forma till ett ägg med hjälp av en sked.

Strö rökt paprikapul­ver, spiskummin och chilifling­or över drakäggen.

Grädda äggen i mitten av ugnen i 12 minuter. Servera äggen varma.

TIPS: Ifall du inte tycker om en rinnande gula kan du grädda drakäggen först 10 minuter på 160 grader, och sedan höja temperatur­en till 175 grader och grädda äggen i ytterligar­e 8 minuter.

Den klassiska franska såsen bearnaise är en variant av hollandais­e och får sin unika smak från finhackad dragon. För att få en riktigt luftig sås som passar som smaksättni­ng i äggröran lönar det sig att vispa ner smöret med all kraft du har.

Ju mera du vispar och får ner luft i såsen desto fluffigare blir slutresult­atet. Är ni två som lagar lönar det sig att bytas om med vispande för att undvika en kramp i handen. I det här receptet har såsen dessutom fått stå 12 timmar i kylskåp innan den användes.

Detta recept på bearnaise är för en större sats varav vilken du bara behöver 2 matskedar till äggröran. Använd resten av såsen till grillat kött, pocherade ägg eller kokt sparris. Det går även bra att köpa färdig bearnaises­ås och använda den till äggröran.

BÉARNAISEO­CHÄGGRÖRA

4 PORTIONER

Kryddsås

1 finhackad schalotten­lök

0,5 dl vitvinsvin­äger

0,5 dl vitt vin

1 krm grovmalen svartpeppa­r 2 msk finhackad persilja

Gör såsen genom att kombinera samtliga ingrediens­er i en liten kastrull och koka ihop till en reduktion så att det bara återstår 3 msk av vätskan.

BEARNAISES­ÅS

3 msk av kryddsåsen 4 äggulor

225 g smält smör

1 msk finhackad dragon

Blanda ihop kryddsåsen med ägggulorna i ett vattenbad, det vill säga i en glasskål på en liten kastrull med sjudande vatten. Se till att vattnet inte rör i glasskålen. Vispa kraftigt medan äggulorna värms upp. Då äggulorna börjar tjockna tar du bort kastrullen från värmen.

Vispa ner smöret i en riktigt tunn stråle under konstant vispning. Vispa riktigt kraftigt för att undvika att såsen skär sig och för att få in så mycket luft som möjligt. Vispa tills allt smör har rörts in.

Krydda den nu tjocka och fluffiga såsen med dragon.

Eftersom receptet på äggröra bara behöver 2 matskedar av såsen kan du använda upp resten till exempel med en biff, pocherade ägg eller grillade grönsaker. Såsen håller sig även i en lufttät burk i kylskåpet i cirka 3 dagar.

ÄGGRÖRA

5 ägg

0,5 dl riven os

0,5 tsk salt

1,5 – 2 msk kall bearnaises­ås 1 msk smör till stekning

 ??  ??
 ?? SOFIE SERGEILIUS ?? SPECIELL VARIANT. Servera snäppet tuffare frukost i sommar: drakägg!
SOFIE SERGEILIUS SPECIELL VARIANT. Servera snäppet tuffare frukost i sommar: drakägg!
 ??  ?? BEARNAISE. Rör om med gaffel tills det bildats mindre klumpar av béarnaisen i äggröran.
BEARNAISE. Rör om med gaffel tills det bildats mindre klumpar av béarnaisen i äggröran.
 ??  ?? ÄGGRÖRA. En syrlig bearrnaise gör äggröran extra luftig.
ÄGGRÖRA. En syrlig bearrnaise gör äggröran extra luftig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland