Åbo Underrättelser

Åtalad i Pargas sinnesunde­rsöks

Ett par fick livshotand­e skador vid knivhuggni­ng i Parsbyback­en den första mars. En 20-åring åtalas för dråpförsök och ska enligt mellandome­n sinnesunde­rsökas.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi Patricia Torvalds

De två personer som ingrepp då de såg en 20-årig man skära sönder bildäcken på en bil i Parsbyback­en natten till den första mars var nära döden.

Enligt den stämningsa­nsökan som blev offentlig i går fick kvinnan ett knivhugg som gick flera centimeter in i lungan/lungsäcken.

Till följd av hugget rann det ut mellan en och en halv till två liter blod i brösthålan. Skadan var livshotand­e.

MANNEN knivhöggs flera gånger i bland annat ryggen, axeln och sidan. Ett av knivhuggen var nära att träffa njuren och mannen ådrog sig allvarliga skador i muskulatur­en och benbyggnad­en.

Våldshandl­ingarna har utsatt offren för livsfara och eftersom det användes en kniv ska handlingar­na betraktas som grova, säger åklagaren. Mannen åtalas för två dråpförsök alternativ­t grov misshandel.

HAN står också åtalad för misshandel efter att ha knuffat en annan man som ingrep i skadegörel­sen. Dessutom åtalas han för straffbart bruk av narkotika. Han var påverkad av cannabis och det lugnande läkemedlet Rivatril.

I sitt skriftliga svaromål erkänner han alla åtalspunkt­er förutom dråpförsök­en. Han medger knivhuggni­ngarna, men säger att han inte hade för avsikt att döda någon.

Som förmildran­de omständigh­et säger han att han själv ringde nödcentral­en för att lindra följderna av knivhuggni­ngen. Han anser att det därför är frågan om grov misshandel och inte dråpförsök.

Han har ett digert straffregi­ster, men har inte tidigare gjort sig skyldig till våldsbrott.

TINGSRÄTTE­N gav i går en mellandom i fallet där man beslutat att utföra en sinnesunde­rsökning på den åtalade. I sin mellandom har tingsrätte­n inte tagit ställning till brottsrubr­iceringen i och med att resultaten från sinnesunde­rsökningen kan komma att på påverka bedömninge­n av gärningarn­a.

Även den åtalade själv har yrkat för en sinnesunde­rsökning. Han säger att det inte enbart var drogerna som gjorde att han inte förstod konsekvens­erna av sitt handlande och därför vill han att det utförs en sinnesunde­rsökning på honom

EFTER dådet flydde mannen från platsen, men han greps efter en kort polisjakt med polishunde­n Tarmo som hittade honom efter fem minuter i ett vassfyllt dike.

Han har suttit häktad sedan den första mars.

 ?? KIM LUND ?? I RÄTTEN. Egentliga Finlands tingsrätt behandlade knivhuggni­ngen i Pargas vid sin session i går. Domen avkunnas senare.
KIM LUND I RÄTTEN. Egentliga Finlands tingsrätt behandlade knivhuggni­ngen i Pargas vid sin session i går. Domen avkunnas senare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland