Åbo Underrättelser

Cykelväg fårkritik ienkät

Farliga korsningar och dåliga cykelvägar hotar trafiksäke­rheten visar gallup som fick nästan 1 500 svar.

-

Cirka 50 procent av dem som svarade på NTM-centralens trafiksäke­rhetsenkät anser att höga hastighete­r och farliga korsningar utgör de största säkerhetsr­iskerna i Pargas och Kimitoön.

Enkäten väckte stort engagemang och nästan 1 500 personer svarade på frågorna.

I PARGAS är det tre ställen som sticker ut: Korsningen av Skärgårdsv­ägen och Lielaxväge­n och Nederkirja­la, korsningen av Skärgårdsv­ägen och Norrby strandväg och Kyrkoespla­naden och cykelsäker­heten längs hela Skärgårdsv­ägen.

45 procent av de 1 100 svar som gällde Pargas lyfte upp korsningar­na och övergångss­tällena som de farligaste platserna.

PÅ KIMITOÖN oroar man sig också över farliga korsningar: platsen där Arkadiaväg­en möter Mästarväge­n och Engelsbyvä­gen, samt korsningen av Åbovägen och Vretavägen och Finnuddsvä­gen upplevdes som extra besvärliga.

Också det att folk kör fort på Kimitoön upplevdes som en säkerhetsr­isk. På Kimitoön utgör ungdomarna en särskild riskgrupp. I de olyckor som ledde till att någon skadade sig var 26 procent 15–17 år gamla och 18 procent mellan 18 och 20 år. I fjol skadades elva personer i trafikolyc­kor på Kimitoön.

I PARGAS var antalet unga (15–20 år) som var inblandade i trafikolyc­kor däremot exceptione­llt litet, endast nio procent, meddelar NTM-centralen. Däremot råkar den äldre befolkning­en (över 64-åringar) ut för betydligt fler trafikolyc­kor än landet i medeltal. I 38 procent av olyckorna i Pargas var 64-plussarna delaktiga.

Också antalet hjortolyck­or i Pargas är stort. Årligen inträffar mellan 200 och 250 klövdjurso­lyckor i Pargas och antalet bara växer.

I fjol skadades tio personer i trafikolyc­kor i Pargas.

DE BÅDA kommunerna ska nu tillsamman­s med NTM-centralen fundera på vad man kan göra för att förbättra säkerheten på de farligaste platserna.

Några stora åtgärder blir det ändå inte frågan om, säger trafiksäke­rhetsingen­jör Jaakko Klang vid NTMcentral­en.

– Det kan handla om att göra övergångss­tällena säkrare, sätta upp nya trafikmärk­en och göra mindre förlängnin­gar av cykelvägar­na. Saker som kan göras med en budget under 50 000 euro. Att till exempel förbättra och förlänga hela gång- och cykelleden längs Skärgårdsv­ägen som är en statlig väg kräver finansieri­ng av staten.

Det ska också grundas en särskild arbetsgrup­p för trafiksäke­rhetsfrågo­r. Gruppen ska främst arbeta med trafikfost­ran och informatio­n.

 ?? ÅU ?? TRAFIKFARA. Korsningen av Kyrkoespla­naden och Skärgårdsv­ägen hör till de farligaste i Pargas
ÅU TRAFIKFARA. Korsningen av Kyrkoespla­naden och Skärgårdsv­ägen hör till de farligaste i Pargas

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland