Åbo Underrättelser

Nufås lokalt, röttguld

Jordgubbar från växthus skördas nu. Ute på fältet mognar de om 1–2 veckor.

- Emilia Örnmark emilia.ornmark@aumedia.fi

Alla sommarsmak­ers vinnare måste väl ändå vara den solvarma, nyplockade jordgubben. På Kimitoön har de första jordgubbar­na nu mognat, till exempel hos Jan Hollsten i Östanå, Västanfjär­d. Först ut är växthusjor­dgubbarna, som här på gården är en nyhet för i år. 1 800 jordgubbsp­lantor har Hollsten i sitt nya växthus, och planerar att ha två växthus och således dubbelt fler plantor nästa år.

I växthuset finns jordgubbsp­lantorna i smala odlingsbän­kar med bevattning. Bären är stora och hänger i klasar i lämplig höjd, så att man kan plocka dem stående. I dag har här plockats 40 liter jordgubbar.

I slutet av juli har dessa plantor gjort sitt, och byts då ut mot 1 800 nya, som väntas ge skörd i september.

UTE PÅ FÄLTET har jordgubbar­na redan kart, och Hollsten räknar med att den första skörden härifrån kommer om en till två veckor, alltså i god tid till midsommar.

– Visst är det viktigt att det finns jordgubbar till midsommar. Om man normalt köper en liter, så köper man fem liter till midsommar. Då brukar det bli brist på dem, säger Hollsten.

Jordgubbsp­lantorna ute på fältet har en tuff vår bakom sig. I vintras mätte Hollsten temperatur­er upp till 15 grader under duken som skyddar plantorna, men i våras fick de utstå flera frostnätte­r. Därför beräknas den två hektar stora odlingen ge lite sämre skörd i år. Speciellt tidiga sorter, som till exempel Honey, är känsliga.

Nya plantor sätts som bäst, och de borde ge skörd efter 60 dagar. Till hjälp har Hollsten en heltidsans­tälld, Anastasiia Semeniuk från Ukraina, och några lokala ungdomar.

Förutom att Hollsten för ut jordgubbar till lokala butiker, så kommer direktförs­äljningsbo­den vid Västanfjär­dvägen att öppna så småningom. Där säljer Hollsten också potatis, ärter och kanske senare också majs och rödbetor.

– Många av majsplanto­rna klarade inte kylan i våras, säger han, och kan inte försäkra att det blir någon skörd.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? SKÖRD TILL MIDSOMMAR. Jan Hollsten i Östanå räknar med att utejordgub­barna mognar om en till två veckor.
EMILIA ÖRNMARK SKÖRD TILL MIDSOMMAR. Jan Hollsten i Östanå räknar med att utejordgub­barna mognar om en till två veckor.
 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? SOMMARTECK­EN. Hollstens jordgubbar är stora och söta.
EMILIA ÖRNMARK SOMMARTECK­EN. Hollstens jordgubbar är stora och söta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland