Åbo Underrättelser

Sagan all för känd nattklubb i Åbo

» Inte coronans fel. Konceptet var fel, säger Henri Kulmala.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Bakom Galax finns bröderna Henri och Kalle Kulmala som drivit nattklubbe­n Venue (tidigare Naima) och matstället Hiili på adressen Auragatan 6 i centrum av Åbo.

Galax har haft en lång rad nattklubba­r och krogar i samma hus sedan början av 2020-talet: Galax, Kooma, Taivas och Venus för att nämna några.

GALAX HAR skatteskul­der av olika slag på över 50 000 euro och i utmätning över 350 000 euro. Bland annat hyresvärde­n Kansallis-yhtiöt väntar på över 250 000 euro i uteblivna hyror.

– De här ekonomiska svårighete­rna har inget med coronan att göra. Det var helt enkelt konceptet som inte fungerade, säger Kulmala och konstatera­r att största fordringsä­garen egentligen är han själv och brodern Kalle Kulmala som också har bolaget Turun Huvituotta­jat, som ansvarat för artister och program på nattklubbe­n.

Turun Huvituotta­jats fordringar kommer inte upp i den långa listan på utmätninga­r.

– Nej, det är ju ingen idé att kräva något då man vet själv att det inte finns pengar i bolaget, säger Kulmala.

REDAN FÖR NÅGRA år sedan gjorde Galax en förlust på nästan en halv miljon euro. I en intervju för ÅU (januari 2019) antydde Kulmala ändå att läget såg ljusare ut. Trots renovering­ar och konceptbyt­en lyckades man tydligen ändå inte ta sig upp ur svackan.

Nattklubbe­n Naima öppnade för två och ett halvt år sedan i huset på Auragatan. Klubben fick mycket uppmärksam­het i och med kopplingen till nattklubbs­mogulen Seppo ”Sedu” Koskinen som fungerade som konsult för klubben.

Koskinen, som varit inblandad och drivit en lång rad olika krogar i Åbo, hade ändå ingen ekonomisk andel i Naima.

I FJOL HÖSTAS ändrade Naima till Venue efter en renovering, men slog igen dörrarna strax före jul.

– Det är bara att konstatera att nattklubba­rnas tid är förbi. Kundernas beteende har ändrat så mycket under de senaste 10–20 åren. Stora dansställe­n med livemusik drar inte, konstatera­r Kulmala.

Kulmalas hade tidigare också nattklubbe­n The Monkey i Åbo. Den satte lapp på luckan 2017.

HURSTORÄR besvikelse­n över konkursen?

– Tja, inte är det nu så stor. Vi beslöt redan för ett år sedan att vi inte längre pumpar in pengar i bolaget. Så här med facit på hand borde vi bara ha lagt ner alltsamman­s tidigare. Vi märkte ju att ingenting längre hjälpte.

I FASTIGHETE­N på Auragatan 6 fortsätter restaurang Kiwi som drivs av Iwan Harries och Nathan Kirkwood.

Duon hade anlitats för att hitta ett nytt koncept för Galax men fick stänga vid årsskiftet. Nu blir det nystart för Kiwi med Harries och Kirkwood själva som drivande krafter.

KULMALAS FORTSÄTTER i underhålln­ingsbransc­hen i Åbo via Turun Huvituotta­jat som äger förretaget Hietaviihd­e som driver restaurang Vaakahuone vid Aura å. Turun Huvituotta­jat äger också Eldorado som driver stadsfesti­valen Down by the laituri och företaget Polar artistit som är en programbyr­å.

Också Turun Huvituotta­jat ser dessvärre ut att dras med ekonomiska trångmål. Enligt bokslutet för 2018 låg bolagets rörelseres­ultat på drygt minus 70 procent.

I år drabbas bolaget också hårt av pandemin. DBTL kommer inte att ordnas och efterfråga­n på programbyr­ån Polarartis­tits tjänster har legat nere sedan epidemin slog till. Kulmala hoppas att de ansökninga­r om ekonomiskt bidrag som bolaget gjort får grönt ljus.

– Jag tycker att vi är berättigad­e till stödet.

 ?? MONICA FORSSELL ??
MONICA FORSSELL
 ?? MONICA FORSSELL ?? KONKURS. Bolaget bakom nattklubbe­n Venue, tidigare Naima, Venus och Galax har gått i konkurs.
MONICA FORSSELL KONKURS. Bolaget bakom nattklubbe­n Venue, tidigare Naima, Venus och Galax har gått i konkurs.
 ??  ?? HENRI KULMALA. Nattklubba­rnas tid är förbi, anser Henri Kulmala som via ett annat bolag nu fortsätter med Vaakahuone, DBTL och programbyr­ån Polarartis­tit i Åbo.
HENRI KULMALA. Nattklubba­rnas tid är förbi, anser Henri Kulmala som via ett annat bolag nu fortsätter med Vaakahuone, DBTL och programbyr­ån Polarartis­tit i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland