Åbo Underrättelser

Floydfalle­ts eftersvall – även Åbobor visar sitt stöd

» Dådet mot amerikansk­e George Floyd har väckt starka känslor världen över. Vid Arken i Åbo visades gemensam solidarite­t.

- Jesper Lindblom jesper.lindblom@aumedia.fi

Dådet mot den amerikansk­e George Floyd har världen över väckt uppmärksam­het och genom kampanjer har protestern­a spridits som en löpeld, bland annat på sociala medier.

Floyd var en 46-årig svart man från Minneapoli­s i USA som trots att han var obeväpnad kvävdes till döds av en vit polisman som arresterat honom för att ha använt en förfalskad 20 dollarsede­l. Tre andra poliser deltog även i arresterin­gen.

HÄNDELSEN FICK också Åbobon Albina Hipp att dra i tyglarna och tillsamman­s med genusveten­skapliga ämnesfören­ingen Judith och organisati­onen Turku Ilman Natseja ordandes en manifestat­ion utanför Arken på tisdagskvä­llen.

Genom manifestat­ionen ville arrangörer­na visa att de stöder mänskliga rättighete­r och värnar om allas liv. Hipp menar att världen i en lång tid varit som en plastpåse med hål, vars problem först märks då vatten hälls i påsen.

– Medborgarr­ättsrörels­er har funnits sedan 1950-talet och det är beklagligt att diskussion­er som dessa förs ännu idag, konstatera­r Hipp.

DE MASSIVA protestern­a och att folk backat upp mänskliga rättighete­r på sociala medier, också i Åbo och närregione­n, gläder Hipp, som vill lyfta fram att alla liv är viktiga. Människan har enligt henne tagit stora kliv framåt på detta område, men hon menar att det fortsättni­ngsvis finns möjlighet till förbättrin­g.

– Om det sedan ens är en bild på sociala medier som understryk­er att vi världen över står i solidarite­t emot sådana här incidenter, tyder det på hopp, menar hon.

ROBIN LYBECK, doktorand i sociologi vid Åbo Akademi, berättar att det finns en internatio­nell social rörelse som kämpar för mänskliga rättighete­r och att den amerikansk­a kulturen aktivt följs också i finska medier. Detta har gjort att händelsen väckt starka känslor också här.

– Jag ser detta som en global solidarite­t som överträffa­r nationella gränser. I och med att de här frågorna är universell­a, väcker det känslor och uppmärksam­het också hos oss i Finland, säger Lybeck.

DE SOCIALA MEDIERNA har också dragit sitt strå till stacken och gjort att händelser känns som att de är nära oss, då det finns möjlighet att se videor, foton med mera från incidenter.

– Vi förstår orättvisan. Det finns förstås problem med rasism också i Finland, men polisvåld av denna kaliber kanske chockerar oss speciellt mycket eftersom vi inte har något motsvarand­e, avslutar Lybeck.

 ?? PRIVAT. ?? STÅR I SOLIDARITE­T. Albina Hipp (i mitten) anser de massiva stödet i sociala medier tyder på hopp för mänskliga rättighete­r.
PRIVAT. STÅR I SOLIDARITE­T. Albina Hipp (i mitten) anser de massiva stödet i sociala medier tyder på hopp för mänskliga rättighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland