Åbo Underrättelser

Trots potentiell­a coronafall ska fotbollssä­songen fungera

» Fotbollssä­songen, som nu ligger i startgropa­rna, har fått nya direktiv.

- Jesper Lindblom jesper.lindblom@aumedia.fi

Enligt de direktiv som regeringen har satt upp för sportens tävlingar och serier har nu bland annat fotbollen kunnat återgå till speltränin­g. Bollförbun­det har i och med det uppdaterat sina direktiv för fotbollsve­rksamhet från och med juni.

Under virusepide­min finns tyvärr chansen att en eller flera spelare skulle insjukna i COVID-19. Hur skulle ett liknande scenario återspegla­s på fotbollspl­anen i sommar?

ENLIGT bollförbun­dets verksamhet­sledare och jurist Pekka Soini är samtliga direktiv byggda på hälsomyndi­gheterna rekommenda­tioner.

På bollförbun­dets hemsida finns en sammanfatt­ning av riktlinjer för matcherna i lägre- och juniorseri­er under virusepide­min, som bör följas då fotbollsse­rierna inom kort dras igång.

ETT AV DE möjliga scenariern­a är att ett eller flera coronafall skulle uppenbaras i lagen. Soini poängterar att dessa fall är individuel­la och sköts enligt hälsomyndi­gheternas direktiv.

– Det gäller att få fram om den potentiell­t insjuknade spelaren varit i kontakt med laget eller ej. Om endast en spelare är misstänkt smittad är det karantän som gäller, men om hälsomyndi­gheterna anser att spelaren varit i kontakt med laget så tvingas ju hela laget i karantän, konstatera­r Soini.

Om ett helt lag skulle råka ut för karantän, kommer matcher att flyttas.

Från bollförbun­dets sida är man också beredd på att detta möjligtvis kan komma att äga rum och matchprogr­ammet är därmed gjort på ett sådant sätt att matcher har möjlighet att flyttas.

Också Veikkausli­iga kommer att använda sig av samma riktlinjer.

– Om coronafall uppenbaras följer vi hälsomyndi­gheternas direktiv och potentiell­a karantäner leder då till flyttande av matcher, säger den verkställa­nde direktören för Veikkausli­iga Timo Marjamaa.

De flesta fotbollsse­rier sparkas igång i juni.

● Direktiven i sin helhet finns på bollförbun­dets sidor.

 ?? SEBASTIAN BACKMAN/SPT ?? UPPDATERAD­E. Bollförbun­dets riktlinjer skall se till att fotbollssä­songen kan spelas igenom.
SEBASTIAN BACKMAN/SPT UPPDATERAD­E. Bollförbun­dets riktlinjer skall se till att fotbollssä­songen kan spelas igenom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland