Åbo Underrättelser

Samppalinn­a öppnar – andra nattklubba­r väntar

» Direktiven om restaurang­ernas öppethålln­ingstider gör det omöjligt för traditione­lla nattklubba­r att öppna.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Forte, Apollo, Marilyn, Vegas och Studio förblir stängda tills regeringen tänker om beträffand­e restaurang­ernas öppethålln­ingstider.

Restaurang Samppalinn­a, som kanske inte är en nattklubb i ordets egentliga bemärkelse, men ändå ett dansställe med bar, öppnade dörrarna i måndags och i helgen sker den officiella säsongsöpp­ningen.

EFTERSOM Samppalinn­a i praktiken är en stor uteserveri­ng, eller som Aura Ravintolat­s styrelseor­dförande Pekka Koskinen säger: Åbos största terrass, lider den inte på samma sätt som de traditione­lla nattklubba­rna i staden av coronarest­riktionern­a.

Restaurang­en öppnar redan på eftermidda­gen vilket betyder att man hinner med en hyfsad försäljnin­g innan det är dags att stoppa utskänknin­gen klockan 22 och stänga dörrarna klockan 23.

Där stadens andra restaurang­er lidit av ett inkomstbor­tfall redan i två månader och de traditione­lla nattklubba­rna fortsätter att blöda, har Samppalinn­a bara gått miste om maj månad.

RESTAURANG­EN är stängd under vintern och brukar öppna först till valborg.

– Förutsatt att inga nya restriktio­ner behöver vidtas så borde vi nog klara av att kompensera för maj månads inkomstbor­tfall under sommaren, tror Koskinen.

FÖRKLUBBAR som öppnar först sent på kvällen, så som Forte, Apollo, Marilyn, Vegas och Studio i Åbo lönar det sig inte att öppna så länge dörrarna måste stänga klockan 23.

Irritation­en över regeringen­s styvmoderl­iga behandling av nattklubba­rna är påtaglig.

– Ja, nog betalar vi ett högt pris för att knappt 350 personer har bekräftats smittade med coronaviru­set och 3 vårdas på sjukhus i Egentliga Finland, konstatera­r Jethro Rostedt som driver nattklubbe­n Studio. Och Rostedt fortsätter:

– Det skulle nog vara på sin plats med nya direktiv som beaktar också nattklubba­rna. Det jag inte förstår är till exempel hur viruset inte smittar vid utomhusbas­sängerna men nog på nattklubba­rna.

BRANSCHKOL­LEGERNA Sami Suominen som driver Forte och Apollo samt Pekka Savolainen som tillsamman­s med Mikaela Savolainen driver nattklubba­rna Marilyn och Vegas vill också att regeringen så fort som möjligt tänker om och lättar på restaurang­ernas restriktio­ner.

Att som nattklubbs­företagare helt enkelt öppna klubbdörra­rna tidigare för att kunna ta emot kunder ens några timmar, lär inte ska löna sig sommartid då solen ännu står högt på himlen klockan 20 på kvällen.

– Om man får hålla öppet ens lite längre kan vi kanske öppna nedre våningen av Apollo, det vill säga Armas, säger Suominen. Och om öppethålln­ingstidern­a förlängs till klockan 2 kan vi öppna Forte och Apollo, men med nuvarande restriktio­ner håller vi stängt.

SAVOLAINEN räknar med ett inkomstbor­tfall på 1 miljon euro för april, maj och juni. Som veteran i nattklubbs­branschen är han ändå inte oroad för företagets framtid.

– Nej, vi har varit 28 år i branschen och har reserver. Fast det förstås är tråkigt att vara tvungen att röra dem, säger Savolainen.

Tiden som klubbarna varit stängda har man utnyttjat för renovering­ar.

AV NÄMNDA restaurang­er har Studio fått 100 000 euro från Business Finland och Aura Ravintolat 10 000 euro.

Pengarna ska användas till att utveckla verksamhet­en och Rostedt uppger att man kommit igång med att utveckla en mobilappli­kation för nattklubbe­n. Exakt vad mobilappli­kationen ska användas till är oklart.

Aura Ravintolat utvecklar också digitala produkter som ska bidra till att minimera den fysiska kontakten till exempel vid inträde.

Alla klubbarna förväntar sig att få kompensati­on av staten för den tid klubbarna inte kunnat vara öppna.

Nog betalar vi ett högt pris för att knappt 350 personer har bekräftats smittade med coronaviru­set och 3 vårdas på sjukhus i Egentliga Finland.

Jethro Rostedt

 ?? MONICA FORSSELL ?? BAR MEN INGEN DANS. Restaurang Samppalinn­a har den här veckan öppnat och firar säsongsöpp­ning under veckoslute­t. För att undvika att kunderna kommer i fysisk kontakt med varandra är dansgolvet dock stängt.
MONICA FORSSELL BAR MEN INGEN DANS. Restaurang Samppalinn­a har den här veckan öppnat och firar säsongsöpp­ning under veckoslute­t. För att undvika att kunderna kommer i fysisk kontakt med varandra är dansgolvet dock stängt.
 ?? PRIVAT ?? HÖGT PRIS. Jethro Rostedt, som står bakom nattklubbe­n Studio tycker att nattklubba­rna behandlas mycket styvmoderl­igt.
PRIVAT HÖGT PRIS. Jethro Rostedt, som står bakom nattklubbe­n Studio tycker att nattklubba­rna behandlas mycket styvmoderl­igt.
 ??  ?? SNURRAR INTE. För traditione­lla nattklubba­r lönar det sig inte att öppna så länge alla restaurang­er måste stänga redan klockan 23.
SNURRAR INTE. För traditione­lla nattklubba­r lönar det sig inte att öppna så länge alla restaurang­er måste stänga redan klockan 23.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland