Åbo Underrättelser

Lokala skarvåtgär­der, nationell handfallen­het

Sex av åtta partier uppgav ifjol i Hufvudstad­sbladets EU-valkompass att Finland nationellt ska reglera skarvbestå­ndet. Det är inte mycket vi sett av denna vilja efter valet. Dessutom är inte EU problemet, för det handlar om inhemsk tröghet.

- Stefan Holmström stefan.holmstrom@aumedia.fi

VISST GÅR DET att skrämma bort skarvar, om omgivninge­n är den rätta. Ett bra exempel är då skarvar tog över två grund på Södra Stadsfjärd­en i Vasa, bara två kilometer från Salutorget.

År 2016 häckade där över tusen par. 2017 fick staden ett flerårigt tillstånd att förstöra bon och skrämma skarvar på det ena grundet. Året därpå fick man också olja ägg på det andra grundet.

Ifjol häckade inte ett enda skarvpar på Södra Stadsfjärd­en.

SÅ HAR VI DÅ ön Högen på Kyrkfjärde­n, bara några kilometer från Pargas gästhamn. Pargas-Nagu Fiskeriomr­åde har nu lämnat in ansökan om undantagsl­ov för att få driva den påbörjade skarvkolon­in från ön.

Metoderna måste ändå vara något annorlunda än österbottn­ingarnas.

Varför? För det första är metoden där man oljar ägg inget realistisk­t alternativ. Ingen klarar av att klättra upp i trädtoppar­na på Högen.

Kanske men kunde testa att göra det med drönare, men det känns också som en komplicera­d lösning, också om den kanske samidigt skulle störa fåglarna.

Att skrämma skarvarna på samma sätt som österbottn­ingarna är också orealistis­kt. Högen är en tätbevuxen ö och skarvarna skulle knappast bry sig så värst mycket om det som människor kan framkalla. Knallarna från en skarvskräm­ma skulle knappast heller uppfattas som ett hot uppe i trädtoppar­na.

VAD ÄR DÅ sannolikhe­ten för att Pargas-Nagu Fiskeriomr­åde får tillstånd för åtgärder? Det knepiga är att de inte får störa öns gråhägerko­loni.

Flera av öns hägrar rapportera­s visserlige­n redan ha sökt sig till andra platser kring Kyrkfjärde­n, eftersom skarven brukar vara tidigare ute på våren då det gäller att muta in boplatser. Det är ändå inte första gången som skarvarna använder hägrar som buffert.

Utgångsläg­et i Pargas är därför mycket mer utmanande än på de kala grunden på Södra Stadsfjärd­en i Vasa. Idén att skjuta skarvar vid Högen kan däremot visa sig effektiv, men att få tillstånd för det är knepigt.

SKARVVRÄKN­INGEN i Vasa var förstås inte heller helt problemfri. När de hade skrämts bort från Vasa dök en lika stor koloni upp i Raumo. Där bildades plötsligt en av landets största kolonier, med drygt 1200 bon, kunde Vasabladet rapportera ifjol.

Skarvetabl­eringen hade dessutom mycket konkreta följder, för den stoppade ett viktigt bygge av en vägbank i Raumo hamn. Det fanns ett miljötills­tånd för att utvidga hamnen, men så beslutade NTM-centralen att fågelsitua­tionen förändrats så mycket att tillstånde­t från 2016 inte längre gäller.

”De ekonomiska intressen som är förknippad­e med en utvidgning av hamnen uppfyller inte kraven för undantag enligt EU:s fågeldirek­tiv”, enligt NTM-centralen.

Ärendet gick sedan vidare till förvaltnin­gsdomstole­n, så något snabbt besked är inte att vänta. Skarvbon ska skyddas också då fåglarna är i södern, enligt NTM-centralen.

”Det kom som en överraskni­ng för mig att bona och boträden inte får röras ens då skarvarna är borta”, konstatera­de Raumos hamnchef Hannu Asumalahti till Vasabladet.

EU:S FÅGELDIREK­TIV ploppar ofta upp då det talas om skarvar. Det hela handlar ändå inte i grund och botten om själva direktivet utan om hur det tolkas i Finland. Samt om det att skarvarna inte är inskrivna i jaktlagen, utan i naturskydd­slagen.

Allt återspegla­s i exempelvis synen på jakt. I Sverige har det redan under många års tid varit tillåtet med skarvjakt för att skydda fiskbestån­det.

Det finns också de som har efterlyst en nordisk lösning men det handlar inte i praktiken om annat än att det är Finland som inte får ändan ur vagnen.

Det handlar inte i praktiken om annat än att det är Finland som inte får ändan ur vagnen.

OMMANNU är så orolig för EU:s fågeldirek­tiv och art- och habitatdir­ektiv så kunde man kanske läsa det lite noggrannar­e: det ”bevarande” EU skriver om omfattar möjlighete­n att bibehålla en gynnsam status för population­er av arter av vilda djur och växter. EU förbjuder inte kategorisk­t reglerande jakt, jakt som inte skulle var mer besynnerli­g än den traditione­lla hjort- och älgjakten.

Jämfört med nu, då man enbart sätter in reparerand­e åtgärder sent – om ens då – skulle reglerande jakt ha en bestående effekt på skarvbestå­ndet och var de slår sig ned. Tyvärr verkar det efter alla dessa år som om det fortsättni­ngsvis inte finns en tillräckli­gt utbredd politiskt vilja att göra något.

Fördrivnin­gen av skarvar lyckas kanske lokalt, som på Högen, men någon bestående effekt verkar vi aldrig få se.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland