Åbo Underrättelser

”Skärgården­s hjärta” är rätt plan för Salutorget

- Kati Leskinen Åbosamfund­ets verksamhet­sledare Heikki Lehtonen Ordförande i Åbosamfund­ets stadsdelsu­tskott Ritva Nummiora Medlem i Åbosamfund­ets stadsdelsu­tskott

ÅBO. Förnyandet av Salutorget i Åbo är ett av de mest betydelsef­ulla projekt som framdeles påverkar livet i Åbo. Staden publicerad­e i början av maj de fem tävlingsfö­rslag för miljön på och kring Salutorget och bad invånarna ge sina synpunkter.

Vi har studerat de olika tävlingsfö­rslagen och enligt vår mening är ”Saariston sydän – Skärgården­s hjärta” det ojämförlig­t bästa. I förslaget har man kunnat beakta konceptet för Salutorget­s förnyelse på ett alldeles utmärkt sätt.

Åbosamfund­et är en medborgarr­örelse, som värnar om stadens historia och kultur, och samtidigt deltar i utformande­t av stadens framtid. Förslaget Skärgården­s hjärta speglar kärnan i Åbos identitet – från historia till nutid och framtid.

I planen har man kunnat ta med Salutorget­s alla traditione­lla funktioner (även jordbrukar­nas och trädgårdso­dlarnas fria rader!) flexibelt placerade i utrymmet, så att våra växlande årstider beaktats. Planen lever starkt i nutidens trender, med sina smäckert formade sittvänlig­a avsatser och grafiskt innovativa skulpturer i betong som för tankarna till skärgård och hav. Åbo är verkligen hela skärgården­s hjärta!

För den fortsatta bearbetnin­gen är det dock skäl att lyfta fram några detaljer i detta förslag. Vid Universite­tsgatans sida av torget föreslår man ett brett grönområde, där stora lövträd flankerar Ortodoxa kyrkan och bildar en visuell fond för torgområde­t. En fin idé, men lövträden på bilden står alla på privat tomtmark, vilket inte ger garanti för att det kommer att bli så i framtiden. Därför borde de träd, som skall medverka till vilsamma platser i skuggan, redan nu planteras på själva gatuområde­t.

Med tanke på våra korta vinterdaga­r och långa mörkerperi­oder spelar belysninge­n en betydande roll i gatumiljön. En belysning som ger en trygg miljö att röra sig i är viktig, men visst kan en mera dämpad belysning också vara terapeutis­k. Skärgården­s hjärta innehåller många intressant­a belysnings­relaterade element. För att kunna nå en balanserad helhet, skulle det vara bra att kunna testa dessa i verklighet­en. Så gjorde man, då man planerade belysninge­n vid åsträndern­a. Det är viktigt att få belysning där den behövs, men lagom är bäst. Strålknipp­en av led-ljus, t.ex. över trappavsat­serna, kan i sammanhang­et verka störande.

Vilket av de presentera­de förslagen som tävlingsju­ryn utser till vinnare får vi snart höra. Vi hoppas, att det flera decennier långa planerings­arbetet i centrum, skall resultera i ett inspireran­de och pulserande hjärta för vår stad – en träffpunkt för oss alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland