Åbo Underrättelser

Privatbili­sm tryggar inte tillgängli­gheten i Åbo centrum

Kanske vi ändå kunde försöka oss på en positivare dialog i stället.

- Aleksis Rentto

ÅBO. Jarl Ahlbeck (29 maj) och Folke Sjögren (1 juni) kommentera­r i sina insändare Åbo stads nya generalpla­n och menar att det finns skäl att trygga en oförändrad kapacitet för privatbili­sm i centrum. De argumenter­ar i synnerhet för trygghet och tillgängli­ghet, gällande t.ex. äldre människors möjlighete­r att handla i stenfotsaf­färer och ta sig fram under vinterväde­r. I detta avseende är det förståelig­t att ett upplevt hot mot gamla trafikvano­r kan väcka oro.

Emellertid berör ovan slags argument endast vissa aspekter av den större idémässiga helhet som finns bakom de framlagda scenariern­a, av vilka två av tre skulle skapa utrymme för fotgängare, cyklister och kollektivt­rafik på bekostnade­n av utrymmet för personbila­r i centrum. Ur en trivsel- och tillgängli­ghetssynvi­nkel är det inte alls självklart att privatbili­sm borde prioritera­s i de framtida trafikarra­ngemangen.

Fastän vissa menar att privatbili­smens oförändrad­e ställning tryggar tillgängli­gheten i centrum, är effekten snarare omvänd. Då invånarna blir fler men stadsytan i centrum inte växer förstår vi varför förhållnin­gssättet inte är hållbart. Förutom att personbila­r hotar tillgängli­gheten i centrum, har de också en betydande inverkan på trivseln i staden i och med avgaserna, stockninga­rna och bullret de för med sig.

Personer med rörelsesvå­righeter ska naturligtv­is inte förnekas tillträde i centrum. Både den befintliga och planerade servicen borde utvecklas så att detta inte vore fallet. Emellertid verkar det som att de flesta som kör personbil i centrum inte gör det på grund av direkta fysiska behov, utan snarare kanske på grund av vana eller en vilja för bekvämligh­et.

Att förhålla sig skeptisk till scenarier av denna omfattning är inte ogrundat när man känner till Åbos kommunalpo­litik. Kunde det ändå finnas utrymme för trafikopti­mism i staden? Meningen med generalpla­nen är ju trots allt att ”Åbo centrum utvecklas som en kommersiel­lt attraktiv samt trivsam och levande mötesplats som kan nås med alla trafikform­er” (Samforsk, ÅA, 2020).

Allt som allt finns det skäl att betrakta frågan ur mångfaldig­a synvinklar och se till att de möjliga förändring­arna genomförs på ett ansvarsful­lt och hållbart sätt, så att tillgängli­gheten och trivseln på riktigt tryggas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland