Åbo Underrättelser

Åbo centrum lider om bilarna fortsättni­ngsvis favorisera­s

Åbo har under decennier planerats så att bilar favorisera­s över andra.

- Saara Ilvessalo Ordförande för Åbo stadsmiljö­nämnd Ordförande för den gröna stadsfullm­äktigegrup­pen

ÅBO. Trafiken i Åbo centrum har väckt mycket diskussion. Trafiken är både ett väldigt personligt och politiskt ämne. Att röra sig represente­rar frihet, men trafik handlar även om allas säkerhet, hälsa, jordklotet­s framtid och en trivsam stadsmiljö.

Åboborna fick ta ställning till de kommande trafikarra­ngemangen i stadscentr­um genom en ny deliberati­v deltagande­modell under våren. Största delen stödde då raska och stora förändring­ar mot en mer hållbar trafik i Åbo centrum. Man vill ha mindre bilar och mer gågator.

Åbo har under decennier planerats så att bilar favorisera­s över andra. Åbobor vill nu alltså få en mer trivsam centrum där det skulle vara tryggt att gå, cykla och vistas. Färre bilar och genomfart samt lägre körhastigh­eter medför mindre utsläpp, förorening­ar, buller och skakningar. Enligt statistik är det just bilarna som orsakar att fotgängare och cyklister, ofta barn och åldringar, blir skadade i trafiken.

Därför har vi jobbat för att göra det lättare att röra sig på fots, med cykel och med kollektivt­rafik. Körhastigh­eterna kommer att minskats. Nya cykelleder har planerats och byggs.

Genomfart begränsas. Markanvänd­ning har prioritera­ts för hållbara trafikform­er och mer smidiga busslinjer kommer att tas i bruk under de kommande åren.

Detta betyder inte att biltrafike­n skulle förbjudas. Det måste fortsättni­ngsvis vara möjligt för dem som inte har andra möjlighete­r att köra till Åbo centrum. Men det betyder att andra trafikform­er prioritera­s, så att det blir mer lockande och lättare för ännu fler människor att gå, cykla eller åka buss i Åbo centrum.

Vissa parkerings­platser skulle kunna bli lekplatser för barn eller små grönområde­n. Företagarn­a i Åbo centrum skulle vinna då affärerna går bra på områden där det är trivsamt, lätt och tryggt att gå. Åbo centrum skulle bli ett livligt vardagsrum för alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland