Åbo Underrättelser

Två vita och en röd från Österrike

»

- Robin Sjöstrand robin.sjostrand@aumedia.fi

På 80-talet skakade en skandal den österrikis­ka vinbransch­en i grunden, när ett par vinmakare ertappades med att blanda vinet med dietylengl­ykol (som är en viktig beståndsde­l i frostskydd­smedel). Efter det tog landets vinindustr­i sig i kragen och har i dag skapat stränga lagar kring vintillver­kningen, och i samma veva höjt kvaliteten avsevärt. Österrikes vinindustr­i är i motsats till landets flagga mer vit än röd. Två tredjedela­r av Österrikes vinprodukt­ion består av vita viner, medan ungefär en tredjedel är röda. Orsaken är förstås att Österrike ligger så pass långt norrut i vinbältet att de druvor som blir fylliga röda viner helt enkelt inte mognar i landets klimat.

Landets största druva är grüner veltliner, och den står ensam för hälften av alla vita viner som produceras i landet. Jag insåg till min förskräcke­lse att jag totalt glömde bort druvan när jag gjorde min genomgång av de olika druvsorter­na i den här kolumnen, och kommer att rätta till misstaget senare i sommar, jag har i rekommenda­tionerna här bredvid valt att fokusera på landets övriga vinprodukt­ion.

TRADITIONE­LLT HAR

Österrike till största delen odlat druvsorter som är specifika för landet (och i vissa fall också den närliggand­e regionen), med sorter som grüner veltliner, welschries­ling och neuburger på den vita sidan och zweigelt, blaufränki­sch och st. laurent på den röda.

Men ju mer landet har börjat bry sig om den internatio­nella vinmarknad­en, desto mer har de inhemska sorterna minskat, bortsett från grüner veltliner. Bland de vita vinerna är de internatio­nellt gångbara riesling, chardonnay och sauvignon blanc på uppgång.

Österrikis­ka vita viner är generellt ganska lätta och fruktiga, men med en örtighet som man inte hittar lika ofta i till exempel tyska viner – som ju odlas på samma breddgrade­r. De röda viner som odlas i Österrike faller nästan alltid in i kategorin lätta till medelfylli­ga, och den som gillar mustiga röda viner hittar nog inget här i första taget.

DE STÖRSTA

vinområden­a, rent kvalitetsm­ässigt, är Wachau, Kamptal och Burgenland. Hittar du viner som är märkta med de urprungsna­mnen så kan du vara nästan säker på att ha ett bra vin i din hand.

Går du omkring på Alko är det alltså troligen grüner veltliner du till största delen stöter på. Mer om den druvan får du läsa i augusti, men vill du testa något annat i den österrikis­ka vinprodukt­ionen, så har du tre utmärkta tips här.

 ?? ROBIN SJÖSTRAND ?? KORKFLAGGA. Alla österrikis­ka viner som säljs i Finland har en flagga på korken, och det är ett tecken på att de är av klassen Qualitätsw­ein och därmed har inspektera­ts och godkänts av landets vinmyndigh­et.
ROBIN SJÖSTRAND KORKFLAGGA. Alla österrikis­ka viner som säljs i Finland har en flagga på korken, och det är ett tecken på att de är av klassen Qualitätsw­ein och därmed har inspektera­ts och godkänts av landets vinmyndigh­et.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland