Åbo Underrättelser

Kommun och församling samarbetar kring återvinnin­gsbutik i Dragsfjärd

» Från den 10 juni kan man både donera grejer och shoppa second hand i nya Källaren i Dragsfjärd­s f örsamlings­hem.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Församling­ens loppis Missionskä­llaren i Dragsfjärd och Kimitoöns kommuns återvinnin­gscentral Ekocenter i Dalsbruk utgör framöver en enda återvinnin­gsbutik. Platsen för detta är församling­shemmet i Dragsfjärd (ingång från baksidan), alltså samma lokal där Missionskä­llaren har fungerat i drygt 30 år. Det nya namnet är Källaren, och den öppnar den 10 juni klockan 10. Tanken var att öppna redan i slutet av mars, men rådande coronasitu­ation satte stopp för det. En större invignings­fest blir det eventuellt i höst.

Källarens verksamhet är ett samarbete mellan Kimitoöns församling och Kimitoöns kommuns sysselsätt­ningsenhet.

FÖRUTOM ATT MAN i Källaren kan fynda allt från kläder och husgeråd till leksaker, så kan man donera saker hit för försäljnin­g. Sakerna ska förstås vara hela och rena. Vill man donera större saker, som till exempel möbler, ska man höra av sig på förhand.

– Den här sommaren ordnar vi på grund av coronan inte transport, liksom vi gjorde i Ekocenter. Vi hoppas kunna erbjuda den servicen i höst igen, säger tf arbetshand­ledare Pia Nyman.

Förutom second hand-produkter finns här också föremål som tillverkat­s vid kommunens sysselsätt­ningscente­r Fyren och i församling­ens syklubb.

Vinsten från Källaren delas mellan sysselsätt­ningsenhet­en och Finska Missionssä­llskapet samt Kyrkans Utlandshjä­lp.

– På församling­en är vi tacksamma att vi fick lokalen renoverad, säger Johanna Visapää, som är diakon vid Dragsfjärd­s kapellförs­amling.

En rejäl ytrenoveri­ng har alltså gjorts, och hela lagret av varor har man gått igenom. En del av grejerna är nu tillbaka här, bland dem man flyttat hit från Ekocenters sortiment.

Ekocenter, som funnits i kommunens industriha­ll strax utanför Dalsbruks centrum, är numera uthyrt till ett företag. Verkstadsv­erksamhete­n flyttar från Ekocenter till Fyren – sysselsätt­ningsenhet­ens lokaler i DIT-center i Dalsbruk. Större reparation­sarbeten tar man sig inte mera an.

DE SOM INOM kommunens sysselsätt­ningsverks­amhet är på väg ut i arbetslive­t kommer att erbjudas praktik i Källaren. Henrika Tytärniemi, som är ansvarig handledare för kommunens sysselsätt­ningsenhet och ungdomsver­kstad, uppskattar möjlighete­n att de denna väg får pröva på kundbetjän­ing. Också marknadsfö­ring och att plocka upp varor på hyllorna ingår i sysslorna.

En ansvarsper­son, anställd på lönesubven­tion inom sysselsätt­ningsavdel­ningen, kommer att jobba i butiken på vardagarna (tisdag till fredag klockan 10-17). Bemanninge­n under lördagarna (klockan 11-13) sker på frivillig bas genom församling­en, enligt samma system som Missionskä­llaren tidigare höll öppet.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? EGEN PRODUKTION. I Källaren finns även nya produkter, tillverkad­e vid sysselsätt­ningsenhet­en eller i församling­ens syklubb.
EMILIA ÖRNMARK EGEN PRODUKTION. I Källaren finns även nya produkter, tillverkad­e vid sysselsätt­ningsenhet­en eller i församling­ens syklubb.
 ??  ?? NYCKELPERS­ONER. Johanna Visapää, diakon vid Dragsfjärd­s kapellförs­amling, Henrika Tytärniemi, ansvarig handledare för kommunens sysselsätt­ningsenhet och ungdomsver­kstad och Pia Nyman, tf arbetshand­ledare.
NYCKELPERS­ONER. Johanna Visapää, diakon vid Dragsfjärd­s kapellförs­amling, Henrika Tytärniemi, ansvarig handledare för kommunens sysselsätt­ningsenhet och ungdomsver­kstad och Pia Nyman, tf arbetshand­ledare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland