Åbo Underrättelser

Digitalt sommarläge­r för barn

- Ari Sundberg SPT

Ett digitalt sommarläge­r ska garantera att finlandssv­enska barn i årskurs 1–6 även i år får en aktiv sommar. Det är Svenska folkskolan­s vänner (SFV) som i samarbete med elva andra organisati­oner bjuder på ett trettiotal kostnadsfr­ialägerver­kstäder över nätet. Tematiskt handlar verkstäder­na om allt från motion och mat till naturkunsk­ap och musik. Anmälninge­n öppnar i dag.

Idén om att arrangera ett virtuellt sommarläge­r föddes ur coronapand­emin, säger Anna-Karin Öhman på SFV.

–Vi stöder många läger sommartid och såg att det nu inte finns möjlighet att ordna läger på det traditione­lla sättet.

Öhman säger att man vid SFV sedan tidigare hade på gång ett samarbete med forskaren och digitalise­ringsentre­prenören Linda Mannila om digital utveckling inom föreningsf­ältet. Steget till att utveckla ett digitalt läger var därför kort.

Mannila säger att hon vet att det även under normala omständigh­eter finns ett behov av liknande verksamhet.

–Det är många som åker på läger men det finns även de som av någon orsak inte kan delta i ett fysiskt läger. Vi hoppas att det här projektet kan bli ett komplement för framtidens lägerverks­amhet, säger Mannila.

Hon säger att även om lägret är digitalt och man deltar via datorn så ska de olika verkstäder­na vara praktiskt orienterad­e. Och den som deltar ska inte känna sig ensam i tre dagar utan strävan är att skapa lägergemen­skap.

–Man tänker lätt att digitalt är ensamt och isolerat. Och visst är man ensam framför sin skärm. Men vi kommer att skapa interaktio­n mellan deltagarna genom samarbetsö­v

För vem? Barn i årskurs 1 till 6. Barn i årskurs 1–3 förväntas ha hjälp av en vuxen. Vissa workshoppa­r riktar sig enbart till barn i årskurs 4–6.

När och var? Den 15–17 juni 2020 kl. 9.45–15. I din dator, platta eller telefon. Hemma i ditt rum, vid köksbordet, ute i skogen, i hängmattan, på bryggan eller just precis där du råkar vara.

Pris? Lägret är kostnadsfr­itt men du behöver en dator, telefon eller platta med internetan­slutning, samt eventuellt pysselmate­rial (beroende på vilken workshop du anmäler dig till).

ningar och gemensamma samlingar. Alla ska känna att man är med i ett sammanhang, säger Mannila.

Många av verkstäder­na förutsätte­r också att man tar sig utomhus för att utföra olika uppdrag, så något stillasitt­ande läger blir det inte, säger Öhman.

MANNILA SÄGER att hon för tillfället arbetar med en undersökni­ng om digital kompetens i finlandssv­enska

Vad? Fisketips, hopprepstr­icks, mellanmåls­smoothies, programmer­ing, Ankdammsra­ce, skattjakt, djurskötse­l, filmklippn­ing, insekthote­ll, squishies, drama, cykelfix, experiment, grönsaksin­strument, superpower­s, och mycket, mycket mer.

Hur? För att delta i Sommarlägr­et behöver du en dator, telefon eller platta med internetan­slutning. Vi använder Google Classroom, du får all teknisk informatio­n du behöver i samband med att du anmäler dig till lägret och workshoppa­rna. Varje dag börjar med en gemensam morgonsaml­ing, för att sedan

skolor och att vårens distansund­ervisning i grundskola­n gett värdefulla erfarenhet­er som kommer till nytta under lägret.

För Svenska folkskolan­s vänner och de medverkand­e organisati­onerna blir det digitala storlägret en värdefull erfarenhet, säger Anna-Karin Öhman. De har alla stor erfarenhet av att arrangera fysiska sommarläge­r men nu får de pröva på även digitala varianter. fortsätta i mindre grupper i de workshoppa­r du har anmält dig till.

Arrangörer: Svenska folkskolan­s vänner, Make It Finland, Finlands svenska 4H, Folkhälsan, Folkhälsan på Åland, Ungmartha, Nykterhets­förbundet Hälsa och Trafik/EOS, DUNK, Kulturkarn­evalen, Finlands Svenska Scouter, Finlands Svenska Gymnastikf­örbund.

Mer informatio­n: https://www. sfv.fi/sv/vad/fribildnin­g/ sommarlagr­et2020/

Anmälninga­r tas emot från och med 4 juni.

–Samtidigt är det här en möjlighet för barn från hela Svenskfinl­and att delta i samma sommarläge­r.

Att delta i lägret är gratis men man behöver en dator, telefon eller platta med internetan­slutning. Beroende på vilken verkstad man deltar i kan man också behöva köpa en del pysselmate­rial.

 ??  ?? NU BLIR DET DIGITALT. Folkhälsan är en av de organisati­oner som nu deltar i arrangeran­det av det stora digitala sommarlägr­et. Arkivbild från ett läger 2019.
NU BLIR DET DIGITALT. Folkhälsan är en av de organisati­oner som nu deltar i arrangeran­det av det stora digitala sommarlägr­et. Arkivbild från ett läger 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland